Arhiva vesti
                   

IZVANREDNA UVEŽBANOST VATROGASACA:Vežba "SISTEM 2021"

8. Novembar 2021.

Medveđa – Leskovac - Beograd - PROVERA spremnosti, sposobnosti, uvežbanosti i opremljenosti sistema za reagovanje u vanrednim situacijama i vanrednim događajima "SISTEM 2021" održana je i na području Jablaničkog okruga i to u Leskovcu, Vlasotincu i Medveđi, odnosno na flotaciji Rudnika "Lece" u Gazdaru.

 U Leskovcu se reagovalo zbog požara u popularnoj "Osmospratnici" u kojoj je sedište većine odeljenja Gradske uprave. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su, pored ostalog, demonstrirali spremnost za gašenje požara na velikim visinama novim vozilom koje je relativno kratko vreme u sastavu ove jedinice. Gašenje vatre, posle izbijanja požara koji je zahvatio više kancelarija, izvedenoje u najkraćem mogućem roku, a Ivica Ranđelović, načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu, kaže da je zadatak bio i da se evakuišu osobe koje nisu uspele da izađu iz objekta u kojem ima mnogo dima.

 Vatrogasci su pokazali izvanrednu obučenost i spremnost da brzo reaguju i da otklone sve posledice ovakvog požara, uključujući i njegovo lokalizovanje, gašenje, evakuaciju zaposlenih i građana i pružanje pomoći povređenima. U vežbi su učestvovali i pripadnici specijalizovane jedinice civilne zaštite, Hitne pomoći, Crvenog krsta i zaposleni u javno-komunalnim preduzećima i lokalnoj samoupravi.

 Provera uvežbanosti vatrogasaca održana je i na trgu u centru Vlasotinca. Pretpostavljena situacija je podrazumevala udes putničkog vozila i cisterne koja je prevozila zapaljivu materiju na magistralnom putu koji prolazi kroz centar Vlasotinca. U toj situaciji bilo je desetak teže i lakše povređenih osoba, a trebalo je evakuisati i zaposlene u zgradi Skupštine opštine. Proveravane su i sirene za uzbunjivanje odnosno prestanak opasnosti, a vežbi je prisustvovao iveći broj građana koji su sa pažnjom pratili uvežbanost pripadnika sistema za  reagovanje u vanrednim situacijama i događajima.

Izvor: Večernje novosti, Koordinaciono telo