Arhiva vesti
                   

IZMENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA KOJE ĆE DOVESTI DO NOVOG ZAPOŠLjAVANjA

25. Oktobar 2019.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Slavica Savičić izjavila je da su izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koje su u pripremi, bile predmet razgovora sa celom poslovnom zajednicom i da se odnose na sve, a ne samo na IT zajednicu.

Savičić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), ocenila da će nova zakonska rešenja dovesti do novog zapošljavanja.

Ona je rekla da su predstavnici Ministarstva imali komunikaciju sa svima koji su zainteresovani za ovu vrstu mera i podsticaja, dodajući da je dobro da u tom procesu postoje različita mišljenja.

Od ove mere se, kako je podvukla, očekuje dosta rezultata na planu zapošljavanja, a proračuni su da bi moglo da ih koristi više od 8.000 pojedinaca.

Prema njenim rečima, mere se najviše odnose na one koji su završili fakultete i srednje škole, odnosno na sve one koji nisu radili ove godine.

Ideja je da zasnuju radni odnos tokom sledeće godine, a poslodavci će na taj način imati olakšice. Predlog je da se oslobode poreza na zarade u prvoj godini od 70 odsto, u drugoj 65 i u poslednjoj 60 odsto, objasnila je državna sekretarka.

Planirano je, kako je objasnila, oslobađanje od doprinosa za PIO prve godine u celosti, sledeće 95 odsto i treće 85 odsto.

Mere se odnose na one koji nisu imali status zaposlenog ove godine, odnosno nisu imali status osiguranika zaposlenog. Ako se zaposle do kraja aprila 2020. godine, tada imaju pravo na podsticaje, precizirala je Savičić.

Druga kategorija su mladi koji će završiti školu do kraja godine, nisu zaposleni i nisu preduzetnici u prva četiri meseca sledeće godine. Oni, ako se zaposle do kraja sledeće godine, imaće takođe pravo na podsticaje, dodala je ona.

Predviđena mera, kako je navela, vezana je za osobu, za pojedinca. Ako taj pojedinac bude menjao posao u naredne tri godine, svaki poslodavac koji ga angažuje imaće pravo na podsticaje.

Državna sekretarka je napomenula da su se u analizi situacije na terenu uzimala u obzir i iskustva u okruženju,  ali da su se zakonodavci prilikom pripreme potrudili da urade nešto što je drugačije i povoljnije za nas.

Savičić je podsetila na to da je na terenu uočeno da se u poslovnom procesu angažuju preduzetnici za poslove koje bi trebalo da obavljaju stalno zaposleni, te da se na taj način izbegava plaćanje većih poreza.

Zbog toga je, kako je navela, uveden i test samostalnosti, koji će sadržati devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca.

Državna sekretarka je precizirala da će ova mera trajati tri godine, a pogodnosti oslobađanja poreza i doprinosa važiće za svakog novozaposlenog.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koje treba da podstaknu novo zapošljavanje, u pripremi su i, nakon usvajanja na sednici Vlade, biće prosleđene Skupštini Srbije.

Izvor: Poslovno jutro i Koordinaciono telo