Arhiva vesti
                   

IZGRADNjOM EKONOMSKOG FAKULTETA BUJANOVAC POSTAJE UNIVERZITETSKI GRAD

24. April 2014.

Sporazum o razumevanju o izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, koji će finasirati Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i Delegacija Evropske unije u Srbiji, potpisali su predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak.

Potpisivanju su prisustvovali predesdnik Koordinacionog tela Zoran Stanković, minister prosvete u tehničkoj vladi Republike Srbije Tomislav Jovanović, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, šef Miisje OEBS u Srbiji Peter Burkhard i predstavnik kancelarije UN za projektne usluge Grem Tindal.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je nakon potpisivanja sporazuma u Kancelariji UN za projektne usluge (UNOPS) u Beogradu, da će Bujanovac izgradnjom zgrade Ekonomskog fakulteta postati univerzitetski grad i da će time biti obezbeđeni savremeni uslovi za nastavu na albanskom i srpskom jeziku, kao i ekonomski razvoj i poltička stabilnost.

Stanković je naveo i da će izgradnju objekta finansirati EU preko donatora sa 1,2 miliona evra, Koordinaciono telo će obezbediti 30 miliona dinara, a opština Bujanovac ostalo što je potrebno.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Tomislav Jovanović izrazio je zadovljstvo potpisanim dokumentom, istakavši da će njegovom realizacijom, u skladu sa pozitivnim zakonima i evropskom praksom, biti rešen problem viskog obrazovanja na jugu centralne Srbije. Jovanović je istakao i da će školovanje mladih na toj visokoškolskoj ustanovi doprineti i ekonomskom razvoju ne samo Bujanovca već i kompletnog regiona.

Davenport je istakao da je potpisivanje sporazuma „možda i najznačijniji korak u izgradnji prave visokoškolske ustanove u Bujanovcu.“

„Potpisivanjem sporazuma o razumevanju stvaraju se uslovi za dugoročni razvoj visokoškolskog obrazovanja na tom području u punoj saglasnosti sa relevantnim zakonima Srbije i uvažavanje potreba lokalne samouprave i građana", rekao je on.

Davenport je naglasio i da sa zadovoljstvom može da potvrdi spremnost EU da sa Vladom Srbije finasira izgradnju zgrade „čim se steknu svi preostali pravni i tehnički uslovi".

„Izgradnja zgrade će omogućiti mladim ljudima iz Bujanovca i čitavog područja - Albancima, Srbima, Romima i svim ostalima - da ostvare pravo na obrazovanje i razvijaju svoj potencijal - moći će da planiraju budućnost u svom mestu umesto da planiraju odlazak“,  naglasio je on.

Burkhard je istakao i da je potpisivanje sporazuma „ključni korak ka konačnom rešenju za odeljenje Ekonomskog fakulteta koje se nalazi u Bujanovcu".

On je podsetio i da je Misija OEBS u Srbiji, pogotovo njena kancelarija u Bujanovcu, godinama radila na ovom projektu iz oblasti visokog obrazovanja koje otvara mnoge mogućnosti mladim ljudima.

Tindal je istakao da kancelarija UN za projektne usluge podržava izgradnju objekata visokoškolske ustanove u Bujanovcu i da želi da na tom projektu bude dobar partner i EU i Vladi Srbije.

Arifi i Vunjak su takođe izrazili zadovljstvo potpisanim sporzumom, u čiju realizaciju je uložen veliki napor svih relevantnih činilaca angažovanih na realizaciji tog projekta. Arifi je rekao da „od danas Bujanovac može da nazove univerzitetskim gradom,“ istakavši da će ta visokoškolska ustanova doprineti „i ekonomskom razvoju i političkoj stabilnosti" .

„Gde se grade škole i fakulteti, zatvaraju se zatvori“, rekao je Arifi, istakavši da je to upravo  urađeno potpisivanjem sporazuma o razumevanju.

U Bujanovcu već tri godine radi odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice, koje trenutno pohađa 256 studenata - Albanaca, Srba i Roma, a koje na jesen upisuje četvrtu generaciju, tako da se očekuje da će naredne školske godine imati oko 350 studenata.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo