Arhiva vesti
                   

IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE 4. NOVEMBRA

20. Avgust 2018.

Preševo, Bujanovac, Medveđa – Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, je raspisao izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar.

Članove za nacionalne savete biraju 22 manjinske zajednice, od kojih je 18 nacionalnih manjina ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

„Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Prema preseku stanja koji je izvršen 15. avgusta, skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak”, rekao je Ružić.

On je još jednom pozvao sve građane koji su pripadnici manjina i koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo