Arhiva vesti
                   

IZAZOVI I USPESI PRIVATNIH KOMPANIJA U OPŠTININAMA BUJANOVAC I PREŠEVO

31. Juli 2015.

Bujanovac, Preševo - Ekonomski stručnjaci kažu da su mala i srednja preduzeća važna za ekonomski razvoj zemalja u tranziciji. Osim  toga što doprinose ekonomskom razvoju, mala i srednja preduzeća u opštinama Bujanovac i Preševo važna su i zbog toga što zapošljavaju ljude. Koliko su se ova preduzeća razvila, koliko radnika imaju, sa kojim problemima se suočavaju, gde prodaju svoje proizvode i da li imaju podršku opština, odnosno države?

Fabrika nameštaja „Omorika“iz Bujanovca je jedno od preduzeća koje trenutno zapošljava 16 radnika, a ranije je imala oko 40 zaposlenih.

Direktor preduzeća, Hajruš Sefedini, kaže da u poslednje vreme nije zadovoljan radom  preduzeća jer je tržišna potražnja mala.

„Problem je što nema para i prodaje. Nije problem u proizvodnji, nego u plasmanu robe. Zatim, cena nameštaja je pala, a cene materijala su povišene“, kaže Sefedini, dodajući da „neće valjati ako ovako bude i dalje jer troškovi i osiguranje radnika moraju da se plate bez obzira na prodaju“.

Ovo preduzeće svoje proizvode prodaje po celoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori, ali i u evropskim zemljama, na primer u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Jedan od retkih građana koji se vratio iz Švajcarske i ulagao u svoju zemlju je Naser Junuzi, iz Velokog Trnovca. On kaže da je investirao milion evra u stambeno - poslovni objekat „Swiss Center“, a skoro je otvorio i mehaničarsku i autoelektričarsku rradionicu „Auto Swiss“, kojom sam rukovodi.

„Zadovoljan sam životom ovde i do sada je sve  bilo u redu. Što se tiče posla, na početku sam imao problema sa radnicima, ali sada je dobro. Postoji veliko interesovanje klijenata jer sam uspeo da zadobijem njihovo poverenje, a to treba iskoristiti“, kaže Junuzi.

Junuzi je dodao da ima problema sa učenicima, koji nisu zainteresovani da dolaze u radionicu i uče zanat.On svojim klijentima nudi rezervne delove iz Nemačke i Švajcarske, ali i delove koje nabavlja u Srbiji, u zavisnosti od toga  koliko klijnti  žele i mogu  da potroše za njih.

„Mislim da ovde ima puno mogućnosti za ulaganje i vredi ulagati. Ima nekoliko oblasti u koje se može  ulagati, a sve zavisi od volje i profesije. Ja i moja porodica smo zadovoljni što smo se vratili i nismo se pokajali“, kaže Naser Junuzi.

On smatra da nedostaje dobra komunikacija između Albanaca koji žive ovde i onih koji žive u zemljama zapadne Evrope. 

„Postoje barijere koje treba srušiti i ulagati ovde, samo je potrebna istinska komunikacija”, zaključio je Junuzi.

Jedno od privatnih preduzeće sa najvećim brojem radnika je firma „Tobler Skele“ iz sela Rajince, u opštini Preševo, koje trenutno ima 70 zaposlenih. Firma je osnovana 2006. godine, a sedište joj je u švajcarskom gradu Rejnek, a ima i svoja predstavništva u Beogradu, Skoplju, Prištini i Ljubljani. Uključujući radnike koji rade i u predstavništvima, „Tobler Skele“ zapošljava više od 100 radnika.

Direktor ove kompanije Arđent Bajrami kaže da firma radi bez većih problema, ali i da je potrebna pomoć države  za povećanje kapaciteta firme.  

„80 odsto naših proizvoda prodajemo u Švajcarskoj, a ostatak u zemljama gde imamo naša predstavništva. Ozbiljne probleme nemamo. Opština ne može mnogo da nam pomogne, ali može država, odnosno republički Fond za razvoj, kod koga nameravamo da konkurišemo za kredit,  tako da bi kompanija mogla da poveća kapacitete  i otvari nova radna mesta.  Ne možemo da prioizvedemo toliko da bi zadovoljili veliku potražnju na tržištu. Zato ćemo i da konkurišemo za kredit, kojim bi povećali naše proizvodne kapacitete“, kaže Arđent Bajrami, direktor firme „Tobler Skele“.

„Tobler“ proizvodi skele za građevinarstvo i ostale prateće delove koji se montiraju na skele, a po rečima direktora Bajramija, preduzeće ima sve potrebne sertifikate za kvalitet i prodaju svojih proizvoda u zemljama zapadne Evrope.

Fahir Sadiku, direktor preduzeća „Čeliku“ iz Preševa, kaže da je ova kompanija osnovana 1969. godine, kao samostalna zanatska radnja, a zatim je prerasla u preduzeće za proizvodnju prozora i vrata od aluminijuma i PVC materijala.

„Trenutno imamo 12 radnika, dok je u sezoni broj radnika povećan. Imamo brojne probleme, od radne snage do opštinske administracije, koja nas uvek „zaobilazi” na tenderima, iako konkurišemo sa najnižim cenama i visokim kvalitetom proizvoda“, naglašava Sadiku.

„Tobler Skele“ i „Čeliku“ su 2008. godine dobili bespovratna sredstva u iznosu od od 20 hiljada  dolara od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID-a. Sa tim sredstvima su nabavili novu opremu za rad, povećali kapacitete i poboljšali kvalitet proizvoda.

Pomenute dve kompanije, kao i „Omorika“ iz Bujanovca, su dobile bespovratna sredstva od tri miliona dinara i od Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine  Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Treba naglasiti da Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je osnovana 2004. godine, pomaže i podržava rad malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Izvor: Tituli i Koodinaciono telo