Arhiva vesti
                   

IZ PROJEKTA „NORVEŠKA ZA VAS" ZA REKONSTRUKCIJU PUMPNE STANICE U PREŠEVU 167.000 EUR

4. Decembar 2019.

Preševo - Rekonstrukcija pumpne stanice „Žujince” u Preševu, koji Norveška finansira sa 167.000 evra kroz projekat „Norveška za vas - Srbija”, doprineće stabilnijem vodosnabdevanju za 13.000 korisnika u ovoj opštini na jugu Srbije.

Iz pet aktivnih bunara u izvoru „Žujince”, voda se ispumpava u rezervoar u kome se hloriše zbog prečišćavanja, a potom distribuira u vodovodni sistem uz pomoć pumpne stanice.

Trenutno je pumpna stanica zastarela i disfunkcionalna, dok dve postojeće pumpe imaju mali kapacitet bez automatske regulacije.

Radovi u sklopu projekta „Norveška za vas - Srbija” uključuju uklanjanje starih pumpi, nabavku i ugradnju tri jednostepene centrifugalne pumpe, kao i ugradnju novih razvodnih ormarića sa pratećom opremom, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

„Ovaj projekat je od veoma velike važnosti za opštinu Preševo, jer doprinosi stabilnijem vodosnabdevanju njenih građana, kao i centra za migrante. Vrednost ovih radova je 160.000 evra, dok je još 7.000 evra izdvojeno za tehnički nadžor. Ova intervencija trebalo bi da bude završena do početka marta 2020”, kaže menadžer projekta „Norveška za vas - Srbija” Radule Ristović.

Rekonstrukcija pumpne stanice biće tehnički preduslov za drugu fazu projekta, koja obuhvata izgradnju „buster” cevovoda od pumpne stanice „Žuijince” do rezervoara „Loši izvori”.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo