Arhiva vesti
                   

IZ PREŠEVA U SURDULICU :ALBANAC NA SRPSKIM TERENIMA

18. Maj 2018.

Preševo - Iljasa Zulfiju je prvi Albanac poreklom iz Preševa koji je nastavio tradiciju prekinutu pre tri decenije i zagrao u srpskom profesionalnom fudbalu.

Ulazak u svlačionicu „Radnika“ iz Surdulice za Zulfijua je bio ulazak u drugi svet. Iako je odrastao u Srbiji, išao je tri meseca na kurs srpskog jezika dok je igrao za omladince. U svlačionici je dobio mesto pored kapitena Vladana Pavlovića, rođenog u Surdulici koji o svom kolegi kaže da je u početku bio ćutljiv i da je slabo pričao. „Odmah smo ga prihvatili, jer ne gledamo ko je odakle došao. Posle treninga svi smo zajedno išli u kafić. Inače imamo u timu i nekoliko crnaca i oni su dobro savladali srpski jezik, i svi smo kao porodica“, kaže Pavlović, čiji je poseban zadatak da pomaže mladih i pridošlim igračima da se uklope u tim.

O odlasku iz Preševa, Zulfiju kaže da je to bio važan trenutak za njegovu porodicu. „Roditelji su me podržali i zadovoljni su. Otac je na svakoj utakmici uz mene, redovno dolazi. Podršku su mi dali i prijatelji“, ističe Zulfiju i kaže da su ga prijetelji kad je kretao u Surdulicu ispratili sa rečima „dobro je, samo guraj napred“.

Izvor: BBC na srpskom jeziku i Koordinaciono telo