Arhiva vesti
                   

IZ BUDžETA OPŠTINE BUJANOVAC 5 MILIONA DINARA ZA ZAPOŠLjAVANjE U DOMU ZDRAVLjA

26. Jun 2018.

Bujanovac - Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koja je još uvek na snazi, Dom zdravlja u Bujanovcu se već nekoliko godina suočava sa nedostatkom medicinskog i nemedicinskog osoblja. Taj problem se rešava angažovanjem radnika na određeno vreme, koji se finasiraju iz budžeta lokalne samouprave.

Opština Bujanovac je u svom u budžetu za 2018. godinu opredelila nešto više od 18 miliona dinara za ovu zdravstvenu ustanovu, a rebalansom budžeta, usvojenim na poslednjoj sednici Opštinskog veća prošle sedmice,  sredstva su uvećana za oko 5 miliona dinara.

Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac, je tim povodom rekao da ne postoji drugi način da se Domu zdravlja obezbedi nesmetano obavljanje delatnosti.

„Dom zdravlja ima manjak medicinskog kadra, i lekara i medicinskih tehničara, a za sada nema nagoveštaja ukidanja zabrane zapošljavanja. Prinuđeni smo da ovaj gorući problem rešavamo angažovanjem radnika na određeno vreme“, kazao je Arsić.

Po njegovim rečima, iz bujanovačke zdravstvene ustanove je poslednjih godina otišlo oko 30 zdravstvenih radnika. Najčešći razlozi njihovog odlaska su penzionisanje i specijalizacije, ali ima i slučajeva odlazaka lekara zbog započinjanja privatne prakse.

Prema nezvaničnim informacijama, u Domu zdravlja se već mesec dana ne obavljaju internistički pregledi jer je jedan specijalista na bolovanju, a drugi je dao otkaz.

„Moramo da pokrijemo rad na terenu, u zdravstvenim stanicama i ambulantama, ali i samom zdravstvenom centru u Bujanovcu, zbog čega pomaže opština. Nažalost, Domu zdravlja nedostaju i vozači, pa smo i tu prinuđeni da angažujemo dodatni broj radnika u toku godine“, dodao je Arsić.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo