Arhiva vesti
                   

IPARD U 2020. GODINI- ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO?

29. Januar 2020.

Ministarstvo poljoprivrede planira da u ovoj godini objavi pet javnih poziva iz IPARD programa pomoći EU. Podsticaji iznose oko 57,6 miliona evra.

Prvi poziv biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu, a reč je o meri „Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja”, koju Brisel još uvek nije odobrio i za koju Srbija čeka akreditaciju, ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da da „ zeleno svetlo”. Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere, vredna više od milijardu dinara, moći će da se dobije za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga.

Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć domaćoj administraciji u realizaciji tog evropskog programa, za šta je opredeljeno više od 53 miliona dinara, a takođe je reč o meri IPARD -a koju Srbija dosad nije imala.

Poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća moći će da računaju na još jedan konkurs iz IPARD -a za traktore, vredan oko 620 miliona dinara, a potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda, vredan blizu dve i po milijarde dinara.

Najviše novca biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – više od dve i po milijarde dinara, a za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova.

IPARD 2 program u Srbiji za period 2014-2020. godine, namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. EU je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo od 25% obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta.

Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50 do 70% te vrednosti. Do sada je u okviru IPARD programa raspisano i zatvoreno sedam javnih poziva vrednih oko 130 miliona evra, a prema izjavama nadležnih, do kraja 2019. na račune onih koji su realizovali investicije uplaćeno je oko pet miliona evra.

U toku je poziv za ulaganja u prerađivačkom sektoru, za izgradnju i opremanje objekata za preradu mesa, mleka, voća, povrća, jaja i grožđa i trajaće do 24. februara.

Izvor: Agronews i Koordinaciono telo