Arhiva vesti
                   

INTERVJU ZA „VEČERNjE NOVOSTI“: ALBANCI PRVO NA BIRALIŠTA, POTOM SLEDI POPIS

3. Februar 2020.

Zajednički nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković. Time potvrđuju da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakon i usvojene konvencije o nacionanim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja. Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima, rekao je Stanković.

Tako Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo Bujanovac i Medveđu, za „Novosti“ komentariše odluku albanskih stranaka iz ove tri opštine da učestvuju na izborima u Srbiji, o čemu je postignut dogovor u Tirani.

 

Mislite li da to što je sporazum potpisan baš u Tirani može da se tumači kao svijevrsna provokacija?

Ne vidim to kao provokaciju. Jasan stav su izrekli premijer Edi Rama i bivši i sadašnji predsednici Albanije, Bujar Nišani i Iljir Meta, prilikom posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi – da su Albanci građani Srbije i da sve probleme i potrebe treba da rešavaju u organima i institucijama svoje zemlje.

 

Pojedini albanski politički lideri ne odriču se sna o pripajanju, kako kažu, „Preševske doline Kosovu“.

Po ko zna koji put kažem, ove tri opštine su bile, jesu i biće sastavni deo Republike Srbije, sviđalo se to nekom ili ne. Takve težnje pojedinaca su dnevnopolitičko skupljanje jeftinih poena i demagogija, a ovakvo delovanje nikada i nigde nije dalo pozitivne rezultate.

 

Verujete li da je plan o izlasku na izbore sročen bez predhodnog dogovora Tirane i Prištine?

Takozvana politička „elita“ iz Prištine nikada nije imala neki značajan uticaj na donošenje odluka albaskih lidera iz ovoh opština. Oni sada uviđaju da je najrazumniji način rešavanja svih pitanja u okvirima institucija svoje zemlje. Podrška za izlazak na izbore ima težinu, jer dolazi od zemlje matice, što niko nikome ne može da ospori.

 

Koliko je ulazak u izbornu trku garancija da će učestvovati na narednom popisu stanovništva?

Tim bojkotom su sebi naneli štetu. Verujem da će učestovati na popisu sledeće godine, jer nakon uvida u brojnost nacionalne manjine, država projektuje sredstva iz budžeta. Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu.

 

Koliko se ulaže u tri opštine na jugu centralne Srbije?

Koordionaciono telo u decembru će napuniti 20 godina postojanja, i za to vreme, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine dodatno uloženo više od 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo