Arhiva vesti
                   

INTEGRACIJA MANjINA PROCES BEZ KRAJA

19. Februar 2014.

Preševo - Predsednik nevladine organizacije „Forum za etničke odnose” Dušan Janjić izjavio je da su predstavnici Albanaca iz Preševa i Bujanovca izrazili spremnost da u nekom obliku nastave dijalog sa Vladom Srbije.

Janjić je izjavio da su predstavnici Albanaca na okruglom stolu u Preševu posvećenom unapređenju manjinske politike u Srbiji izrazili spremnost „da se napravi nekakav dogovor o rešivim problemima u Preševu i Bujanovcu i da se ti problemi skinu sa dnevnog reda".

Janjić je naveo i da se na okruglom stolu nije raspravljalo o parlamentarnim izborima, koje je pet albanskih partija iz Preševa i Bujanovca najavilo da će bojkotovati, ali da je bilo reči o problemima koje Haljimijev PDD ima sa registracijom potpisa podrške.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković je rekao da on ne razume odluku albanskih lidera da bojkotuju procese koji imaju za cilj rešavanje problema njihove zajednice.

„U svemu što radimo veoma je važno, pored dijaloga, i davanje tačnih informacija. Na jednom skupu sa ambasadorrima u Beogradu rečeno je da Srbija ništa ne čini za Albance na jugu Srbije i da se ta diskriminacija ogleda i u tome što se ne vrši nostrifikacija diploma sa Kosova i Metohije i Univerziteta u Tetovu i da ima 400 nerešenih zahteva. Proverio sam  to i ispostavilo se da je podatak sasvim drugačiji, podneto je ukupno 317 zahteva za nostrifikaciju diploma, 284 su pozitivno rešena,  a ostali čekaju na rešavanje ili su odbačen”, rekao je  Stanković.

Predstavnik Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a iz Haga Aleksandar  Hug rekao je u Preševu da je integracija manjina proces koji nema svoj kraj.

„Integracija manjina u društvo je veoma važna ali ona ne sme da postane  asimilacija”, rekao je Hug na okruglom stolu pod nazivom “Unapređenje manjinske politike u Srbiji - u korak sa integracijama”, koju je orgnaizovao Forum za etničke odnose u Preševu.

On je dodao da se to odnosi ne samo na Srbiju, već se „može primeniti na sve regije i sva društva”.

Hug je istako važnost primene prava manjina u svakodnevnom životu i dodao da „manjine ne mogu da imaju maksimalističke zahteve u vezi njihovih prava”.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa se založio za primenu istih principa prema Albancima na jugu Srbije kakvi se primenjuju prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Dosadašnji poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi je kao primer neadekvatnog odnosa države prema Albancima naveo odluku o novoj mreži sudova u kojoj nisu prihvaćeni zahtevi lokalnih lidera da i Preševo dobije Osnovni sud.

On je dodao da su „Albanci imali mnogo veća prava sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka".

Halimi je istakao i problem malog broja Albanaca u pravosudnim institucijama u Bujanovcu i Vranju.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Neđo Jovanović rekao je da stanovnicima opština Preševo i Bujanovca nije uskraćeno pravo na pravično sudjenje i da će od 1. septembra, kada počnu da rade notari, situacija biti još bolja.

„Novom mrežom sudova Bujanovac je dobio Osnovni sud a Preševo tužilaštvo. S druge strane, zakoni mogu da se menjanju kad se pokaže da su se za to stekli uslovi”, rekao je on.

Jovanović je pozvao Albace da konkurišu za radna mesta u sudovima, istakavši da u sudu u Bujanovcu ima slobodnih radnih mesta.

Izvor: B92, Jugpres i Koordinaciono telo