Arhiva vesti
                   

INOVACIJE SU BUDUĆNOST SRBIJE

20. April 2018.

Vranje - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, predstavio je u Vranju programe Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, koji treba da pomognu inovacionim kompanijama da dobiju sredstva za poboljšanje poslovanja, za šta je izdvojeno ukupno 400 miliona dinara.

Na javni poziv mogu da se prijave dve vrste kompanija,početničke za dobijanje do 10 miliona dinara, dok postojeća mikro, mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za sredstva do 30 miliona dinara.

Ovo je izvanredna prilika za kompanije koje imaju inovacionu delatnost, kao i one koji žele da svojim inovacijama postignu bolji rezultat na tržištu, rekao je ministar Nenad Popović.

„Jedan od osnovnih elemenata je da inovacije imaju ekonomsku vrednost, kao i tržište, naše i izvozno, koje će da apsorbuje te rezultate. Cilj svih inovacija je otvaranje novih radnih mesta, bolje tehnološko poslovanje, veće plate i penzije ili, jednom rečju, bolji život građana. Inovacije su sigurno budućnost Srbije; što više startap kompanija i što više inovacija, to će biti bolja ekonomija, jer inovacije su ekonomska kategorija,“ istakao je Popović.

Ministar je rekao da je ove godine iznos sredstava za ove namene povećan čak pet puta, jer je i interesovanje privrednika bilo znatno veće.

“Ne isključujem mogućnost  da se do kraja godine ova suma dodatno poveća iz nekih drugih fondova, ali je najvažnije da početnici u biznisu, bez obzira na starosnu kategoriju, imaju mogućnost da konkurišu za ova bespovratna sredstva,“ rekao je ministar Popović i najavio još programa.

Već su otvoreni programi inovacionih vaučera, transfera tehnologija, saradnje nauke i privrede, a uskoro će biti promovisani i program otvaranja regionalnih inovativnih startap centara, kao i program ženskog inovacionog preduzetništva.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo