Arhiva vesti
                   

INFORMATIKA OBAVEZNA, UKIDAJU SE IZBORNI PREDMETI

22. Mart 2017.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, je rekao da će se na dnevnom redu naredne sednice Nacionalnog prosvetnog saveta, koja će se održati 11. aprila,  biti predlog novog nastavnog plana za peti, šesti, sedmi i osmi razred i novog nastavnog programa za peti razred osnovne škole.  

Prema njegovim rečima ključna novina u predlogu, koji je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, je uvođenje informatike i račinarstva kao obaveznog predmeta, koji se realizuje sa jednim časom nedeljno u petom i šestom razredu, a u sedmom i osmom kao blok nastava sa fondom od 30 časova godišnje.

Umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja, uvodi se novi predmet tehnika i tehnologija, koji u odnosu na postojeći predmet menja i način realizacije u sedmom i osmom razredu, pa će umesto dva, učenici imati jedan čas nedeljno, plus blok od 30 časova na godišnjem nivou.

Predviđena je i promena u sadašnjem predmetu fizičko vaspitanje, koji će se ubuduće zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje,

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo