Arhiva vesti
                   

INFORMACIJA O PROCEDURI PRIZNAVANjA DIPLOMA STEČENIH NA UNIVERZITETIMA SA TERITORIJE AP KOSOVO I METOHIJA

16. Decembar 2013.

Sporazum o načinu priznavanju diploma postignut je u novembru 2011. godine u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Procedura predviđa da Evropska asocijacija univerziteta u Briselu certifikuje diplome koje su izdate od akreditovanih visokoškolskih ustanova sa Kosova i Metohije kako bi bile priznate u Srbiji radi daljeg obrazovanja i/ili zaposlenja.

Kancelarije nevladine organizacije „Spark“ u Prištini i Beogradu rade kao partner u procesu verifikacije diploma. Spark pruža podršku podnosiocima zahteva i prosleđuje sva predviđena dokumenta Evropskoj asocijaciji univerziteta.

 Svršeni studenti akreditovanih visokoškolskih ustanova sa teritorije Kosova i Metohije koji žele da im se prizna diploma radi nastavka obrazovanja ili traženja posla, za otpočinjanje procedure mogu da se obrate kancelariji Spark u Prištini ili u Beogradu. Proces priznavanjase odnosi na bivše studente koji su završili osnovne (BA) ili master (MA) studije na akreditovanim fakultetima.

Nakon predavanja dokumentacije neophodno je tri do pet meseci kako bi Evropska asocijacija univerziteta izdala potvrdu, koja je neophodna u procesu nostrifikacije diploma. Svi sertifikati (potvrde) za dosadašnja tri ciklusa su isporučeni podnosiocima zahteva.

Prema informaciji koju smo dobili od Sparka, od juna 2012. godine dostavljeno je ukupno 386 zahteva za proces priznavanja diploma, od toga 370 je podneto u Prištini a 16 u Beogradu. Od ukupnog broja prijava 282 diploma je dobilo sertifikat Evropske asocijacije univerziteta, od toga 274 diploma sa visokoškolskih ustanova sa Kosova i Metohije.

Na osnovu Uredbe o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije, do sada je univerzitetima u Srbiji podneto ukupno šest zahteva (Univerzitet u Nišu, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru) za nostrifikaciju, od toga je tri rešeno sa pozitivnim ishodom, a tri zahteva su u procesu rešavanja.

Svi studenti koji su stekli diplome na univerzitetima sa teritorije AP Kosovo i Metohija, mogu da pokrenu proceduru za priznavanje visokoškolskih isprava.

U nastavku možete pronaći linkove univerziteta na koje možete se više upoznati sa procedurama i pravilnicima o priznavanju diploma.

Univerzitet u Beogradu:

http://www.bg.ac.rs/sr/studije/str-isprave.php

Univerzitet u Novom Sadu:

http://www.uns.ac.rs/sr/statut/pravilnici/pravilnikPriznavanje.pdf

http://www.uns.ac.rs/sr/obrasci/priznavanje.html

Univerzitet u Kragujevcu:

http://www.kg.ac.rs/Docs/PravilnikDiplome020306.pdf

http://www.kg.ac.rs/nostrifikacija.php

Univerzitet u Nišu:

http://www.ni.ac.rs/preuzimanje-dokumenata/viewcategory/11-centar-za-priznavanje-stranih-visokoskolskih-isprava.html

Državni Univerzitet u Novom Pazaru:

http://www.np.ac.rs/

Megatrend:

http://www.megatrend-edu.net/priznavanje_stranih_d.php

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru:

http://media.uninp.edu.rs/upload/normativna_akta/pravilnik_o_nostrifikaciji.pdf

http://media.uninp.edu.rs/upload/normativna_akta/zahtjevzanostrifikaciju.pdf

Procedura priznavanja diploma traje do 90 dana od dana podnošenja prijave.