Arhiva vesti
                   

ILIR META: SRBI I ALBANCI ZAJEDNIČKI MOGU NAPRAVITI ČUDA U BUDUĆNOSTI

28. Novembar 2017.

Medveđa - Predsednik Republike Albanije Ilir Meta u posetu opštini Medveđa došao je sa velikim optimizmom, kako je izjavio za albanski informativni TV kanal ABC Njuz, ukazujući na gostoprimstvo, saradnju i zajednički angažman na ojačavanju suživota Srba i Albanaca u toj opštini.

“Tokom razgovora složili smo se da gradovi Albanije i Medveđa i ubuduće sarađuju. Pozvao sam predsednika  i čelnike  opštine Medveđa da dođu u posetu kod nas kako bismo napravili zajedničke planove sa konkretnim rokovima za buduće projekte. Pozvan sam da ponovo dođem ovde na kulturne manifestacije Albanaca”, rekao je Meta. 

Meta je poslao poruku da bi opština Medveđa trebalo da bude primer saradnje i suživota između Srba i Albanca  ali i saradnje sa celim regionom.

Predsednik Albanije je rekao da Medveđa ima mnogo kapaciteta  za ekonomski razvoj.

“Albanci koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da ojačaju međusobnu saradnju a  kao prvo, da ojačaju saradnju sa institucijama  RepublikeSrbije. U oba pravca ima mesta za bolje delovanje ali činjenica da sam  u Medveđi dočekan sa mnogo poštovanja i plemenitosti od strane srpskih rukovodilaca opštine  Medveđa  i predstavnika Vlade Republike Srbije, kao i od Albanaca koji žive u toj opštini, govori dovoljno u prilog tome da postoji volja da se poštuju ljudska prava i ostvaruje saradnja te verujem da će budućnost doneti boljitak”, kazao je Meta. 

“Već dve decenije sam angažovan na širenju mira u regionu, a ovde sam bio i pre 2000.-te godine”, izjavio je Meta koji je ponovio da je saradnja jedini put ka boljoj budućnosti  regiona.

„Ako se gradovi napuštaju, niko neće biti pobednik. Srbi i Albanci mogu napraviti čuda”,  rekao je Meta koji je naglasio da je prošlost bila ružna ali da ova dva naroda “mogu postati motor - pokretač regionalne saradnje i razvoja u interesu neke sasvim druge budućnosti”. 

Predsednik Republike Albanije, imao je srdačne susrete sa srpskim zvaničnicima. On se zahvalio predsedniku opštine Medveđa kao i njegovoj pomoćnici te odbornicima opštine i Vlade Republike Srbije.

Izvor: Albanski informativni TV kanal ABC Njuz i Koordinaciono telo