Arhiva vesti
                   

Humanitarna akcija Majkrosofta i domaćih proizvođača računara

23. Novembar 2008.

Predstavnici 11 lokalnih proizvođača računara, u saradnji sa kancelarijom Majkrosofta u Srbiji, donirali su u petak, 21. novembra 2008. god, 30 računara, 4 štampača i jedan skener osnovnoj školi "Branko Radičević" u Bujanovcu, koju pohađa preko 1450 učenika.

Milan Marković, minsitar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja, na svečanoj doodeli računara osnovnoj školi "Branko Radičević" u Bujanovcu

Svečanoj dodeli računara prisustvovao je i Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, koji je naglasio da je prioritet tog tela obrazovanje. "Ova današnja akcija govori u prilog tome i mogu da kažem da će se Koordinaciono telo i dalje truditi da bude kanal preko kojeg će se odvijati više ovakvih i sličnih akcija koje deci u Bujanovcu pružaju veće mogućnosti", izjavio je ministar Marković.

"Ovo je samo jedan u nizu koraka koje smo sa naših 11 partnera iz svih delova zemlje preduzeli na unapređenju obrazovanja i informatičke pismenosti naših građana. Donirani računari će omogućiti deci iz Bujanovca da lakše i brže uče, i da se bolje pripreme za život, a planiramo i seriju besplatnih obuka za šezdeset nastavnika za rad na računarima", naglasio je Miloš Trkulja, direktor prodaje za javni sektor u kancelariji Majkrosofta u Srbiji.

Osnovna škola "Branko Radičević" je jedina gradska osnovna škola u Bujanovcu koja nastavu realizuje na srpskom jeziku, i obuhvata pored centralne škole i četiri isturena odeljenja u okolnim selima. Nastavu pohađa 1499 učenika od 1. do 8. razreda, od kojih je 806 romske nacionalnosti, i dve predškolske grupe romske dece. Škola je do sada posedovala jedan informatički kabinet, opremljen zastarelim računarima, kao i po jedan računar u isturenim odeljenjima.