Arhiva vesti
                   

„HODžINA KĆI“- ROMAN O ZBRANjENOJ LjUBAVI ALBANKE I SRBINA

26. Oktobar 2018.

Medveđa – Prvi roman novinara i pisca Milorada Doderovića iz Niša, poreklom iz okoline višenacionalne Medveđe, „Hodžina kći” biće promovisan na Sajmu knjiga u Beogradau, 26. oktobra, kojeg kritičari upoređuju delimično sa Šekspirovim  „Romeom i Julijom”, sa epskim narodnim pesmama ili sa delima Tomasa Mora i Tomaza Kampanele.

To je je ljubavna priča između Ramize i Bore, koji su se najpre sreli kao deca čuvajući stada na planinskim visoravnima i zavoleli, da bi ih život odvojio, pa opet sastavio, spremne da prevaziđu tabue i zabrane. Planovi da Ramiza iza sebe ostavi tradiciju, da promeni veru i ime i rodi Bori dva sina, „da se suprostave bogovima svojih nacija”, padaju u vodu jer glavni junak gine u saobraćajnoj nesreći, pa tako roman ima tragičan kraj.

Lepa hodžina kći Ramiza nije izmišljen, već stvarni lik, sve ostalo je fikcija.

 „Svi mi, dečaci, bili smo zaljubljeni u zaista prelepu hodžinu kći. Čekali smo da je vidimo na izvoru i napajamo se njenom lepotom ili da je kroz tarabe gledamo kako šeta baštom”, priča autor romana.

Doderović je okvir za priču pronašao u svom zavičaju, Gornjoj Jablanici, gde se ovakve antičke drame događaju i običnim ljudima. Osnovu za to daje im patrijarhalna tradicija koja nalaže da se moralne norme ne smeju prekršiti ni po koju cenu, a jače su i od svih zakona koje propisuju države, prolazne i često kratkotrajnije od ljudskih života.

„Sve suštinski važne priče su o ljubavi i smrti. Sve drugo je luk i voda. Doajen novinarstva Milorad Doderović to odlično zna i zato je svoj romaneskni prvenac posvetio temama o kojima jedino i vredi pisati”, piše u recenziji Velibora Petkovića.

Inače, autor „ Hodžina kći”, novinarski je bard sa bogatom karijerom.

Roman „Hodžina kći“ je njegov prvi roman.

Izvor: Jugmedia i Koordinacino telo