Arhiva vesti
                   

HOĆE LI BITI NOVOG SMANjENjA PLATA I OTPUŠTANjA I ZAŠTO ĆE ZARADE BITI NA VEĆEM UDARU NEGO RADNA MESTA

2. Juli 2020.

Leskovac - Kriza je ozbiljno finansijski pogodila srpska preduzeća. To je potvrdilo i više od polovine domaćih firmi (54 odsto) u najnovijem istraživanju Unije poslodavaca Srbije i Međunarodne organizacije rada.

Otkaza ima i dalje, najčešće za zaposlene na određeno vreme, a od jula se očekuje i novi talas smanjenja zarada

Najviše problema, kako je ocenjeno, imaju mala preduzeća i to naročito ona do 10 zaposlenih.

„Mnoga od njih već su smanjila zarade, najčešće u rasponu od 10 do 20 odsto, a bilo je i privrednika koji su morali da idu i na drastičnije rezanje – do 30 procenata. Mnoga su istovremeno otpuštala ljude i prema zvaničnim podacima, bez posla je u periodu od marta do sredine juna ostalo oko 15.000 radnika”, piše Blic.

Poslednji zvanični podaci govore da su plate već manje. Iako zarade u javnom sektoru nisu smanjivane, prosečna aprilska plata manja je od martovske za oko 750 dinara , i to je cena posledica po privatni sektor i uvođenja vanrednih mera koje su praktično zamrzle celu ekonomiju.

Veće smanjenje zarada i masovonije otpuštanje nesumnjivo su sprečile državne mere, odnosno isplata minimalaca. Poslednjih 30.000 dinara po radniku, država će isplatiti 7. jula, i to je ključni momenat kada će veliki broj preduzeća imati mnogo manje novca za plate.

Prema rečima Olivere Jović iz Udruženja preduzetnika grada Leskovca, kriza se već manifestuje na mala i srednja preduzeća, od kojih  je 80 posto ostalo bez ikakvih prihoda i prisiljeno je da ugasi ili privremeno zatvori radnje.

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo