Arhiva vesti
                   

GUMOPLASTIKA: UVEDEN PREDHODNI STEČAJNI POSTUPAK

20. Februar 2019.

Bujanovac – U bujanovačkoj Gumoplastici pokrenut je tzv. prethodni stečajni postupak, potvrdila je sudija Privrednog suda u Leskovcu Tijana Momčilović.

„Prethodni stečajni postupak nad dužnikom DP Gumoplastika d.o.o. pokrenut je radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom“ – navodi se u rešenju tog suda od 8. februara.

Predlog za otvaranje stečajnog postupka podnelo Ministarstvo privrede kojeg zastupa Odeljenje državnog javnog pravobranilaštva u Leskovcu.

Iz Ministarstva su, ilustrujući razloge za ovaj predlog, naveli da je u konkretnom slučaju „kod stečajnog dužnika nastupila trajna nesposobnost plaćanja, tj. neprekidna blokada počev od 9. maja 2018. godine“ koja je na dan podnošenja preloga iznosila 8,4 miliona dinara.

Iz Ministasrtva su kao dodatni razlog naveli i to da „stečajni dužnik nije privatizovan do roka predviđenog zakonom“, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ministarstvo je kao predujam za troškove vođenja stečajnog postupka moralo da uplati 200.000 dinara Privrednom sudu.

„Stečajni sudija je u konkretnom slučaju utvrdio da je predlagač ovlašćen za pokretanje stečajnog postupka i da je učinio verovatnim razloge za pokretanje istog“ – navodi se u rešenju.

Kao mera obezbeđenja prema stečajnom dužniku, prema istom rešenju, imenovana je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kao privremeni stečajni upravnik koja je preduzela sva ovlašćenja organa upravljanja u Gumoplasici, odnosno stečajnom dužniku.

Takođe, rešenjem je zabranjeno raspolaganje imovinom Gumoplastike bez prethodno pribavljene saglasnosti stečajnog sudije ili privremenog stečajnog upravnika.

Merama se zabranjuje izvršenje i isplata sa računa stečajnog dužnika bez saglasnosti napred pomenutih, a takođe i sprovođenje izvršenja prema Gumoplastici, uključujući i zabranu ili privremeno odlaganje koje se odnosi na ostvarivanje prava tzv. razlučnih i založnih poverilaca.

Sudsko ročište za utvrđivanje razloga za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 14. mart ove godine i biće održano u Privrednom sudu u Leskovcu.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Gumoplastici, Slavoljub Ristić rekao je da je radnicima stalo „da se reši konačan status preduzeća, makar to bio i onaj najgori ishod – stečaj“.

„Jer, u tom slučaju imali bismo neko vreme pravo na finansijsku nadoknadu preko tržišta rada, a posle bi se svako snalazio kako zna i ume. Ovako, mi ne znamo šta ćemo sa sobom“ rekao je Ristić.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo