Arhiva vesti
                   

GRAĐANI SA JUGA I ISTOKA SRBIJE NAJVIŠE ODLAZE IZ ZEMLjE

28. April 2015.

Beograd - Prema publikaciji „Srbija u procesu spoljnih migracija“, autora Vladimira Stankovića, u izdanju Republičkog zavoda za statistiku, po regionima najviše ljudi na radu u inostranstvu poslednjih godina je bilo iz južne i istočne Srbije, nešto više od 110.000, zatim iz Šumadije i zapadne Srbije oko 104.000, dok je upola manje Vojvođana i Beograđana.

Statistika beleži i da je šest puta manje onih bez škole ili sa nepotpunom osnovnom školom, a takvih je najviše iz južne i istočne Srbije.

Za naše ljude obećane zemlje su Austrija, Nemačka i Švajcarska, gde odlazi polovina od ukupnog broja spoljnih migranata, dok je i procenat povratnika najveći upravo iz pomenutih zemalja. Prosečna dužina njihovog boravka u inostranstvu je oko 11 godina.

U Podatke o migracijama stanovništva nije ušlo područje Kosova i Metohije, dok je u opštinama Preševo i Bujanovac zabeležen smanjen obuhvat usled bojkota od strane većine pripadnika albanske nacionalne zajednice, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo