Arhiva vesti
                   

GIZ DONIRAO OPREMU PČELARIMA IZ MEDVEĐE

23. Novembar 2017.

Medveđa - Nakon doniranja 50 košnica, predstavnici Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju GIZ su novoformiranom udruženju pčelara “Apis” u Medveđi uručili komplet najsavremenije opreme za preradu meda.

Članovi ovog udruženja dobili su električne ručne centrifuge za vrcanje meda, mlin za šećer, topionik voska sa presom, duplikator, odnosno mašinu koja izdvaja fruktozu da bi se dobio čist med, kao i homogenizator i lap-top.

Prethodno je GIZ pomogao formiranje udruženja, a opština Medveđa podržala inicijativu i ustupila smeštaj za opremu, ali i za organizaciju sastanaka i obuka koje će se održavati.

Predaji opreme i sastanku sa pčelarima prisustvovao je rukovodilac GIZ-ovog projekta  „Podsticanje zapošljavanja mladih” Heinz-Dieter Harbers.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić je na zajedničkom sastanku ukazao na problem iseljavanja mladih zbog nedostatka posla.

„Donacija opreme Udruženju mladih pčelara predstavlja značajnu pomoć našim mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, što je od izuzetnog značaja za celu našu opštinu, jer se time stvaraju preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju.  Opština Medveđa svoju šansu za razvoj vidi kroz pomoć poljoprivrednim proizvođačima, jer postoje prirodni resursi za razvoj pčelarstva, stočarstva i voćarstva, što treba iskoristiti kao prednost ovog kraja. Vrlo je značajno mlade okrenuti ka selu, i pružiti im uslove da od svog rada mogu izdržavati sebe i svoje porodice. Na nama u lokalnoj samoupravi je da stvorimo što je moguće povoljnije uslove za poslovanje naših sugrađana, u čemu nam veliku pomoć daju ljudi iz organizacije GIZ ovakvim projektima, a na mladim pčelarima je da tu pomoć iskoriste što bolje, da svojim radom i zalaganjem opravdaju tu pomoć, ne zbog opštine Medveđa i organizacije GIZ, već zbog samih sebe, jer time sebi stvaraju osnovu za sigurniju budućnost”, kazao je Arsić

Projekat „Podsticanje zapošljavanja maldih” se sprovodi u saradnji sa Ministartsvom omaldine i sporta Republike Srbije. Cilj projekta je pružanje podrške mladima između 15 i 35 godina starosti kako bi se bolje pozicionirali na tržištu rada i lakše došli do posla. Partner u realizaciji projekta u Jablaničkom okrugu je grad Leskovac.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo