Arhiva vesti
                   

GINEKOLOŠKA AMBULANTA U PRIHVATNOM CENTRU U PREŠEVU

9. Februar 2016.

Preševo - Mobilna ginekološka ambulanta, koja je donacija Kancelarije UNFPA Domu zdravlja Vranje, biće stacionirana po četiri sata svakog radnog dana u Prihvatnom centru u Preševu. Felisija Džons, ekspertkinja za zdravstvene programe i pružanje zdravstvenih usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja u kriznim i vanrednim situacijama, rekla je da je veoma važno da žene koje su na migrantnom putu kroz Srbiju znaju da mogu da dobiju ginekološku pomoć u Preševu.

Iz Zdravstvenog centra Vranje saopšteno je da će se tokom pregleda i pružanja ginekološke pomoći migrantkinjama primenjivati internacionalni protokoli, a medikamenti će biti distribuirani nakon pregleda, što znači da će mobilna ambulanta predstavljati malu kliniku na terenu.

Kancelarija UNFPA u Srbiji je tokom prošle godine aktivno učestvovala u odgovoru na migranstku krizu u Srbiji. Tokom 2015. godine,  u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obezbedili  su mobilne mabulante za domove zdravlja u Šidu i Vranju, kao i medicinsku opremu za domove zdravlja koji se nalaze na migrantskoj ruti.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo