Arhiva vesti
                   

GAŠIĆ:GRAĐANI SRBIJE NEMAJU RAZLOGA ZA BRIGU

30. Jun 2015.

Preševo - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je juče da građani Srbije nemaju razloga za brigu zbog povećanog broja migranata jer bezbednosne strukture maksimalno vode računa o svemu.

Gašić je rekao novinarima u Preševu da „sve bezbednosne strukture Srbije apsolutno garantuju bezbednost, pre svega, svim građanima Srbije, a naravno i ljudima koji dolaze".

„Nema razloga za bilo kakvu brigu jer maksimalno vodimo računao svemu", rekao je Gašić, podsetivši da je odlukom Vlade za ta pitanja zadužen poseban tim kojim rukovodi komandant Žandarmerije Goran Dragović.

Gašić je sa ministrom za rad, zapošljavanje socijlna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom razgovarao sa migrantima, a obišao je i objekat koji se trenutno adaptira za privremeni prihvat i smeštaj migranata.

Migranti se u Prševu okupljaju uglavnom oko policijske stanice i na železničkoj stanici, a zahvaljući novom objektu moći će, na svom putu ka državama Evropske unije, da se odmore i dobiju potrebnu medicinku pomoć.

Vulin je objasnio novinarima da će biti formiran privremeni Kolektivni centar, kako bi ljudi, a posebno žene i deca, mogli da dobiju medicinsku negu i odgovarajuća dokumenta.

„U Kolektivnom centru, koji osam godina nije funkcionisao, ima više nego dovoljno prostora. Sređeno je i njegovo dvorište, sve prostorije su okrečene, a uvedene su i voda i struja", rekao je on.

Vulin, koji rukovodi vladinom radnom grupom za rešavanje problema migranata, je najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova tu instalirati svoj informacioni sistem, izrazivši očekivanje „da će migranti biti smešteni u taj objekat najkasnije prekosutra“.  

O migrantima u Preševu se brinu lokalni Crveni krst, Komesarijat za izbeglice i migracije i vojni lekari.

Odlukom Vlade Srbije, Dragović rukovodi Združenim taktičkim štabom bezbednosnih snaga na prostoru Kopnene zone bezbednosti, u čijem su sastavu pripadnici policije, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne Agencije.

Prvi migranti koji su na graničnom prelazu Preševo tražili azil registrovani su još 2009.godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo