Arhiva vesti
                   

FOND ZA RAZVOJ PODSTICAJ JUGU SRBIJE

15. Avgust 2011.

Niš – Preseljenje sedišta Fonda za razvoj Srbije iz Beograda u Niš, februara ove godine, već je dalo prve  rezultate. Slađana Backović, direktorka Fonda, kaže da se posle desetina održanih sastanaka predstavnika ove državne organizacije sa ljudima iz privrednih komora i asocijacija privrednika iz cele zemlje, posebno sa područja juga i jugoistoka Srbije, menja klima i vidljiv je pomak na planu privređivanja:

„Veoma smo zadovoljni učinjenim, iako je prošlo samo pola godine od preseljenja sedišta Fonda iz Beograda u Niš. Najviše je urađeno na pospešivanju razvoja preduzetništva kroz osnivanje malih i srednjih preduzeća na području Niša, Požarevca, Jagodine, Prokuplja, Leskovca i Bujanovca, a do kraja ove godine Fond za razvoj pokrenuće akcije i inicijative i na teritoriji drugih opština. Naša namera je da se poveća broj malih korisnika sredstava fonda, a ne da sredstva odlaze malom broju velikih korisnika“ rekla je direktorka Fonda.

Konkurs sa ponudama Fonda otvoren je tokom čitave godine. Do prvih dana avgusta Fond za razvoj dodelio je pomoć pravnim licima u nerazvijenim opštinama u Srbiji, od kojih je najviše na jugu zemlje, tri milijarde i 405 miliona dinara. U istom periodu pomognuti su i preduzetnici u nerazvijenim krajevima kreditima u iznosu od 53 miliona dinara. Ukupno je dodeljeno kratkoročnih kredita u visini 837 miliona, a investicionih od 4,42 milijarde dinara. 78 miliona kreditnih sredstava podeljeno je preduzetnicima u ostalim krajevima Srbije, što sve ukupno iznosi 8,85 milijardi dinara.