Arhiva vesti
                   

FENOMEN U SRBIJI – SELO IZGRAĐENO OD DRAGOG KAMENjA, A STOKA PIJE MINERALNU VODU

25. Februar 2019.

Medveđa – Selo Gornji Bučumet ispod planine Radan u opštini Medveđa jedini je kraj u Srbiji gde se drago kamenje može nabrati na i pored puta, na livadama, po voćnjacima, šumama i u dvorištima.

Kada se posle polučasovne vožnje od Medveđe siđe na makadam, zastaje dah. Pred očima se otvaraju prelivi svih boja. To su stene i kamenje od „opala“, „ahata“, „kalcedona“, „ametista“ i „jaspisa“, drago kamenje od koga se izrađuje skupoceni nakit.

Meštani su ovim draguljima posuli puteve, ugradili su ih u temelje svojih kuća i staja, a njima su obložena i šesedetak bunara.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić kaže da je sve to isitna, i dodaje da u tim krajevima posotji i mineralna voda kojim meštani poje stoku.

„Na našoj terotoriji posotji rudnik Lece, postoje jalovišta koja u svom sastavu imaju veliku količinu zlata“ rekao je Arsić, objašnjavajući da je Medveđa deo juga Srbije u Jablaničkom okrugu.

U Medveđi na jednom mestu ima više voda koje su lekovite i koje leče razne bolesti. 

„U našoj banji voda bude oko 30 stepeni, gde ljudi mogu da se kupaju u lekovitim vodama. Ove vode leče bubrege, želudac, konjutivitis, anemiju, dijabetes, bolest žučne kese“ nabraja Arsić. 

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo