Arhiva vesti
                   

Evropska unija podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama (Progres)sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona evra, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 milion evra

28. Juli 2011.

BOSILEGRAD - Najveći deo sredstava u iznosu od 480.000 evra će biti uložen u izgradnju komunalne infrastrukture u Zelenoj zoni u Leskovcu. Uz ulaganja grada Leskovca i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i ostalih partnera, stvoriće se uslovi za realizaciju novih investicija koje treba da obezbede otvaranje novih radnih mesta i unaprede uslove za plasman poljoprivrednih proizvoda iz čitavog područja.

Program evropskog partnerstva sa opštinama će takođe da nabavi opremu za unapređnje rada devet opštinskih uslužnih centara i direkcija za urbanizam u Leskovcu, Vranju i Novom pazaru, kao i za izradu 12 urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za 20 lokalnih infrastrukturnih projekata.

Ognjen Mirić, zamenik direktora kancelarije Vlade Republike Srbije za evropske integracije izjavio je: „Rezultati prve godine Programa evropskog partnerstva sa opštinama su izvanredni. Ukupna sredstva za projekte su oko sedam miliona evra. Međutim, postoje problemi i kašnjenja u realizaciji odobrenih projekata i mi svi moramo da obratimo pažnju kako da to promenimo.”

Najznačajniji rezultati  ovog programa obuhvataju i odobravanje finansiranja 21 opštinskog infrastrukturnog projekta u vrednosti od 1,8 miliona evra, čijom će realizacijom stanovništvo dobiti bolji pristup zdravstvenim uslugama, bolje uslove za obrazovanje, kvalitetnije grejanje, ali i bogatiju kulturnu ponudu u svojim sredinama.

Važno mesto zauzima i dodela bespovratnih sredstava za 40 projekata koji su nastali u partnerstvu organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava i koji imaju za cilj da doprinesu pozitivnim promenama u lokalnoj zajednici. Najveći broj projekata teži da poboljša položaj mladih i marginalizovanih društvenih grupa.
 
Program evropskog partnerstva sa opštinama je podržao i izradu 12 urbanističkih planova, koji su predviđeni Zakonom o planiranju i izgradnji i koji su ključni preduslov za nova investiciona ulaganja.

U naporima da ostvari suštinsku promenu, Progres program je usmerio svoje aktivnosti ka pružanju podrške lokalnim samoupravama vezano za poštovanje osnovnih načela dobrog upravljanja, koja uključuju odgovornost, javnost rada, participativnost, poštovanje prava i delotvornost.  

Progres program se realizuje u 25 opština južne i jugozapadne Srbije i ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj tih opština.