Arhiva vesti
                   

EU PRO PLUS PREDSTAVLjA JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA PREDUZETNICIMA, MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA

31. Maj 2022.

Beograd - EU PRO Plus program će u sredu, 1. juna 2022. godine u Vranju, u Hotelu Ponte Bjanko (Branislava Nušića 2) u 11 časova održati info-sesiju o Javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima.  

Evropska unija (EU) je za ovaj poziv opredelila tri miliona evra namenjenih za nabavku nove opreme i uvođenje usluga kako bi doprinela unapređenju konkurentnosti malog biznisa u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu, koji je otvoren do 30. juna 2022. godine, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava  uključenih u program. Poziv uključuje preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima a milion evra će biti utrošeno za pomoć onim malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima. Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra. U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 posto vrednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

EU PRO Plus program, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, će nakon Vranja održati informativne sesije o ovom javnom pozivu u Preševu i Čačku dok će onlajn info-sesija biti  održana u petak, 3. juna 2022, u 11 časova.

Više informacija o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici EU PRO Plus Programa: Javni poziv za predloge projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

RASPORED ODRŽAVANjA INFORMATIVNIH SESIJA PO GRADOVIMA I OPŠTINAMA

● Vranje, sreda 1. jun, u 11 časova, Hotel Ponte Bianco, Branislava Nušića 2

● Valjevo, sreda 1. jun, u 11 časova, Hotel Grand, Trg Živojina Mišića 1

● Čačak, četvrtak 2. jun, u 11 časova, Hotel Beograd, Gradsko šetalište bb

● Preševo, četvrtak 2. jun, u 11 časova, Opština Preševo, Maršala Tita 36

Za učešće na info-sesijama potrebno je prijaviti se putem linka na stranici EU PRO Plus. 

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije,  ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Izvor: UNOPS, Koordinaciono telo