Arhiva vesti
                   

DUGOVEČNOST I IZAZOVI NOVOG MILENIJUMA

19. April 2012.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović-Batut“ Tanja Knežević ističe da pored Italije, Nemačke, Bugarske i Švedske, Srbija spada u pet zemalja sa najstarijim stanovništvom u Evropi.

“Svrstavamo se u grupu zemalja sa izrazito starom populacijom i u svetskim okvirima. Prosečan životni vek muškarca u Srbijije 71,4godina, dok žene u proseku žive 76,6 godina. Najviše starih ljudi oboleva i umire od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, raka i dijabetesa”.

Prema njenim rečima, ovi podaci su razlog da se više radi na unapređenju zdravlja starijih kao i na prevenciji bolesti.

U centralnoj Srbiji se kao najstarije izdvajaju opštine čija je prosečna starost stanovništva veća od  48 godina i to Crna trava, (53,5), Gadžin han (51,8), Svrljig (50,7), Babušnica, Ražanj i Knjaževac sa prosečnim životnim vekom od 48 godina.

Kao demografski najmlađa izdvaja se opština Preševo čije stanovništvo ima prosečnu starost 29,9 godina, zatim Tutin sa 30,8, Bujanovacsaprosekom 33,4godine i Novi pazar gde je u proseku stanovništvo staro 33,5 godina. Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Doris Nican, istakla je da je ova organizacija pozvala sve članice da se hitno fokusiraju na temu starenja.

“Osnovni izazov u domenu  zdravlja starije populacije na celom svetu su nezaraznebolesti, poput oboljenja srca, razni oblici moždanog udara, rak, dijabetes i hronične bolesti pluća. Većina ovih stanja mogu se sprečiti u velikoj meri ili uz minimalne izdatke lečiti“, navela je Nican. Ona je dodala da se rizik od razvoja svih nezaraznih bolesti može smanjiti usvajanjem zdravih oblika ponašanja, kao što su fizička aktivnost, pravilna ishrana, umereno konzumiranje alkohola i izbegavanje cigareta.