Arhiva vesti
                   

DRŽAVA ULAŽE NAPORE U SMANjENjE SIROMAŠTVA I NEJEDNAKOSTI

27. Oktobar 2016.

Beograd – Na predstavljanju publikacije Svetske banke „Mapa siromaštva u Srbiji", koje je urađeno na osnovu popisa iz 2011. godine i ankete o prihodima i uslovima života, a čiji su rezultati prezentovani na skupu „Mapa siromaštva u Srbiji“ održanom u Beogradu, Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Nenad Ivanišević izjavio je da su siromaštvom najugroženija ruralna područja u kojima žive Srbi i nacionalne manjine.

Ivanišević je rekao da je mapa siromaštva u Srbiji pokazala je da je stopa siromaštva najveća u Tutinu, gde je siromašno dve trećine stanovnika, odnosno 66,1 odsto, kao i da je beda najveća na jugoistoku Srbije, gde više od polovine stanovnika živi u siromaštvu - Preševo 63,6 odsto, Bojnik 63,4 odsto, Bujanovac i Lebane 54,6 odsto, a slede Babušnica, Bosilegrad, Vladičin Han, Gadžin Han, Doljevac, Žitorađa, Medveđa, Trgovište i Crna Trava, dodavši da se najbolje se živi u Beogradskom regionu, gde prednjači opština Novi Beograd sa stopom siromaštva od 4,8 odsto.

On je istakao da uredba Vlade Republike Srbije o namenskim transferima ima za cilj da smanji jaz siromaštva između Beograda i drugih, naročito južnih, opština u Srbiji.

„Sredstva koja su izdvojena, više od 500 miliona dinara, i koja će biti izdvojena u većem iznosu sledeće godine, biće direktno plasirana u slabije razvijene i nerazvijene opštine, i to u razvoj usluga socijalne zaštite,“ rekao je Ivanišević.

On je dodao da se ta sredstva troše namenski, odnosno da su u mnogim lokalnim samoupravama uspostavljene usluge socijalne zaštite, poput usluge pomoć u kući ili lični pratilac.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je tom prilikom naglasio da je tema pomenute publikacije upravo ono čime se Svetska banka bavi - smanjenje siromaštva i pospešivanje privrednog rasta prepoznavanjem onih koji su u najvećem riziku od siromaštva, mesta gde žive i razloga zboh kojih su ti regioni pogođeniji u odnosu na druge.

Izvor: Danas, N1 Info, Blic, Jugpres i Koordinaciono telo