Arhiva vesti
                   

Drugi sastanak Predsedništva Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, 26.maj 2009. godine

27. Maj 2009.

Umereni optimizam nakon sednice predsedništva Koordinacionog tela

Druga sednica rekonstruisanog Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa održana je u prostorijama Koordinacionog tela u Bujanovcu.

Sednica Predsedništva bila je posvećena rešavanju najvažnijih problema opština na jugu Srbije. Poseban naglasak stavljen je na pitanje formiranja multietničke vlasti u Bujanovcu i Preševu i uključivanje Albanaca u institucije Republike Srbije na lokalnom nivou.

Sednici su prisustvovali predsednik Koordinacionog tela Milan Marković, potpredsednik Sima Gazikalović, predsednici opština Bujanovac i Medveđa, Šaip Kamberi i Slobodan Drašković, kao i predsednici Skupština opština Jonuz Musliu i Nataša Filić. Novoizabrani predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa i predsednik Skupštine opštine Preševo, Skender Destani, takođe su učestvovali u radu sednice.

Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković još jednom je naglasio da je, za budućnost tri opštine, od najvećeg značaja formiranje multietničkih vlasti i integracija Albanaca u republičke institucije na lokalnom nivou. Marković je potvrdio da Koordinaciono telo nastavlja da ulaže napore u dostizanju ovog cilja.

»Neke dileme koje smo imali smo praktično rešili. Mislim da se sasvim dobro razumemo. Svi članovi Koordinacionog tela, počev od mog zamenika do predsednika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa imaju jasnu predstavu kako Koordinaciono telo treba da izgleda. Činjenica je da možda nemamo  identičan stav o tome šta treba da se preduzme, ali je jedno sigurno, nastavljamo da radimo, u dobroj i otvorenoj atmosferi« istakao je Marković na sednici.

Marković je poručio da je za opštine Bujanovac i Preševo veoma važno formiranje multietničke vlasti i dodao da će u narednom periodu biti formirani svi timovi Koordinacionog tela čiji će zadatak biti da definišu probleme i načine njihovog rešavanja.

»Svi moraju da preuzmu odgovornost za budućnost regiona i da na lokalnom nivou rade zajedno. Mislim da bi ućešće Srba i Albanaca u izvršnoj vlasti trebalo da bude proporcionalno rezultatima popisa stanovništva iz 2002. godine« istakao je Marković.

Predsednik opštine Bujanovac i zamenik predsednika Koordinacionog tela Šaip Kamberi je na sednici potvrdio da koalicija albanskih stranaka koja je na vlasti u ovoj opštini nije protiv multietničkih vlasti. Kamberi je dodao da »multietničnost već postoji u opštini i javnim preduzećima«. Kamberi je podvukao da Albanci očekuju veće učešće Albanaca u organima Republike Srbije u Bujanovcu.

Nataša Filić, predsednica Skupštine opštine Medveđa naglasila je da u ovoj opštini dobro funkcioniše multietnička izvršna vlast i pozvala kolege iz Preševa i Bujanovca da slede primer Medveđe.

Nakon završetka sednice, članovi Predsedništva Koordinacionog tela sastali su se sa Zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, koji je bio u poseti Preševu, Bujanovcu i Medveđi u okviru projekta »Dani ombudsmana na jugu Srbije«.

»Preševo, Bujanovac i Medveđa su područja u kojima građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, nemaju mogućnost da se obrate nadležnim organima zbog problema koji se odnose na nekorektno postupanje, neažurnost i drugo« rekao je Saša Janković.

Stoga je predloženo da se kancelarija Zaštitnika građana bude otvorena na jugu Srbije u cilju unapređenja prava građana ove tri opštine.

Predsednik Koordinacionog ocenio je da takav potez od velike važnosti za građane i dodao da će Koordinaciono telo pomoći tokom realizacije ove inicijative.

Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković i Zaštitinik građana Saša Janković održali su, posle sastanka, konferenciju za novinare u prostorijama Pres centra Koordinacionog tela u Bujanovcu.