Arhiva vesti
                   

DRUGI ROK ZA POLAGANjE MALE MATURE U JABLANIČKOM I PČINjSKOM OKRUGU

19. Avgust 2014.

Učenici koji nisu polagali završni ispit u junskom roku, koji ga nisu u kompletu položili ili koji se nisu odazvali na jedan od testova, imaju mogućnost da u tri dana polože završni ispit i time steknu pravo za upis u srednje škole

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja u drugom roku počeo je juče, kada su maturanti polagali test iz srpskog ili njihovog maternjeg jezika.

Test iz matematike polaže se danas, a kombinovani test iz pet predmeta, koji uključuju bilogiju, fiziku, hemiju, istoriju i geografiju, u sredu.

Malu maturu u avgustovskom roku u Pčinjskom okrugu, prema podacima odeljenja Ministarstva prosvete, polaže 56, a u Vranju 19 učenika.

Jovica Stevanović, prosvetni savetnik u Ministarstvu prosvete, kaže da će malu maturu svi učenici iz Vranja polagati u OŠ “Vuk Karadžić”.

U Pčinjskom okrugu polaganje je organizovano u O.Š. “Pera Mačkatovac “ u Belom Polju, u O.Š. “Vuk Karadžić” u selu Stubal, O.Š. “Branko Radičević” u Bujanovcu i O.Š. “Ibrahim Keljmendi” u Preševu.

 „Mesta u srednjim školama za upis u Vranju ima dovoljno“, rekao je Stevanović.

Što se tiče Jablaničkog okruga, u Poljoprivrednoj školi u Leskovcu nedostaje nekoliko učenika za ostanak prehrambenog smera, kao i u Srednjoj školi u Grdelici za zanimanje stolara.

U problemu su i srednje škole „Boško Krstić“ u Bojniku, Tehnička škola“ u Medveđi i „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u školama 21. avgusta, a konačni rezultati 23. avgusta, kada je i rok za predaju popunjene liste želja za upis u srednje škole.

Upisivanje učenika biće 27. i 28. avgusta.

Izvor: OK RADIO, Jugmedia i Koordinaciono telo