Arhiva vesti
                   

DRAŠKOVIĆ: ZAVRŠAVA SE FABRIKA PELETA

13. Januar 2014.

Medveđa - Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković  je izjavio da će u toj opštini uskoro  početi sa radom  fabrika  peleta, u koju će ukupno biti investirano  oko million evra, kao  i da će u fabrici biti  zaposleno pedesetak radnika.

„Procedura sa konkursom za prijem novih radnika je u toku,  urađena je registracija preduzeća,  mašine su tu, očekujem da carina odradi svoj posao i počinje montiranje opreme”, rekao je Drašković.

„U prvoj turi bi trebalo da bude 17 radnika, a ukupno će u fabrici raditi  30 do 40 radnika. Sa kooperantima, biće angažovano ukupno 50 radnika”, dodao je on.

„Sedamdeset  odsto opštine Medveđa  je pod šumom,   drvne mase imamo dovoljno, pa tako  neće biti problema za sirovine,” objasnio je Drašković.

„Što se tiče plasmana,  već nam se javljaju potencijalni kupci i očekujem da direktor, koji bude postavljen, počne da sklapa neke predugovore, pre no što izađe iz fabrike prvi kilogram peleta”, dodaje.

U finasiranju ovog projekta učestvuju lokalna samouprava, Vlada Republike Slovenije  i  EU PROGRES.

„Sa oko 90. 000 dolara učestvovao je EU PROGRES, opština Medveđa sa 10. 000 dolara, što je utrošeno za adaptaciju . Skupština opštine je  za oko 30. 000. 000 dinara podigla kredit, da bi, između ostalog, platili PDV i ono što je potrebno. Ostatak novca dala je Vlada Slovenije, što je oko 400. 000 evra. Ukupna investicija u ovu fabriku iznosi od 1. 000. 000 do 1. 200. 000 evra”, rekao je Drašković.

U Medveđi se, kaže, ovih dana radi i na sređivanju seoskih puteva.

„I naredne godine ćemo staviti akcenat na seoske puteve, koji su u mnogo lošem stanju. To su mahalski, seoski putevi, radićemo na poboljšanju asfaltne infrastrukture, radiće se na panelima, odnosno boljim izvorima solarne energije”, navodi Drašković.

„Na području opštine Medveđa su dve kompanije dobile saglasnost da grade solarne panele,“ dodao je on.

„Dobili su od nas u podzakup neke  krovove i očekujemo brzu realizaciju  tih projekata. Ali, dok ne dođu ne mogu ništa da govorim, ni tačan datum početka radova. Iduće godine radićemo na području Sijarinske banje, gde bi trebalo da se gradi takozvani vaterpolo hotel. Naime, dobili smo podršku od Vaterpolo saveza  Srbije, a postoje i zainteresovani donatori za igradnju ovakvog hotela, koji bi služio za rehabilitaciju vaterpolista i drugih sportista kojima je to potrebno”, rekao je Drašković.

Na dva konkursa Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa,  podsticajna sredstva je dobilo ukupno dvanaest  preduzetnmika iz Medveđe .

„Projekti su vredni  oko 30.000 evra. Neki su već realizovali projekate, neki projekti su u toku i ja očekujem da će svih  dvanaest  preduzetnika opravdati sredstva na pravi način.    Radimo na projektu geronto-domaćica, jer Medveđa je staračka opština. Imali smo petnaestak geronto-domaćica, pa smo taj broj sveli na šest. Sada smo ponovo na Gradskom veću doneli odluku da se u opštini  angažuje  15 geronto-domaćica”, rekao je Drašković.

Po jednom ranijem projektu, planirana je izgradnja zatvora u opštini Medveđa, a Drašković kaže da je završena eksproprijacija zemljišta.

“Zemljište je spremno i čeka da se investira, što je u nadležnosti Ministarstva pravde Republike Srbije”, dodao je on.

“Radićemo na drugim projektima koji su vezani za pomoć mladima, kroz Kancelariju za mlade, kao i za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Raspisan je konkurs i u toku je predaja zahteva za podsticaje poljoprivrednicima”, rekao je Drašković.

Otvaranje prelaza Mutivode između Srbije i Kosova i Metohije i za robu mnogo bi značilo za opštinu Medveđa, ali i za čitav Jablanički okrug.

„Očekujemo, posle svih ovih dešavanja i izbora na Kosovu i Metohiji, da taj prelaz konačno  profunkcioniše. Nama je to mnogo bitno i za područje Leskovca, Medveđe i Lebana i celog Jablaničkog okruga. Za  čitavu ovu teritoriju najbliži prelaz za Kosovo i Metohiju  je ovde i mislim da će Medveđa imati od toga koristi”, rekao je Drašković.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo