Arhiva vesti
                   

ĐACI IZ „SVETOG SAVE“ I „SEZAI SUROI“ NA DAN MIRA: DA ŽIVIMO ZAJEDNO

22. Septembar 2022.

Bujanovac – Beograd - Učenici bujanovačkih srednjih škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi”, Dan mira obeležili su na gradskom trgu puštanjem belih balona i golubova kao simbol mira.

 Da nigde u svetu ne bude rata, da živimo uz međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti, da budemo tolerantni i da čuvamo mir – poruke su koje su se mogle čuti od bujanovačkih srednjoškolaca.

„ Bujanovac je multietnička sredina i svi treba da živimo zajedno jer smo tako jači“, kaže jedna učenica prvog razreda Srednje škole “Sveti Sava”.

Mladi poručuju i da da nema mesta predrasudama i da je suživot, multikuluralnost  i prihvatanje različitosti u Bujanovcu moguće.

Kao deo programa obeležavanja Dana mira sa učenicima je održana i radionica na temu mira, zajedništva, tolerancije i suživota.

„ Najlepša poruka mira je upravo ta saradnja đačkih parlamenata bujanovačkih srednjih škola i to što učenici zajedno učestvuju u svim aktivnostima. Svima šaljemo poruku ljubavi, poštovanja, razumevanja bez obzira na boju kože, veroispovest i nacionalnost“, kaže Aleksandra Bojković, nastavnica u srednjoj školi “Sveti Sava”.

Bogdan Matić, bivši učenik “Sveti Save” i najzaslužniji za uspostavljanje saradnje đačkih parlamenata srednjih škola, kaže da je ponosan na učenike i njihova međusobna upoznavanja kroz razne aktivnosti, a da poruka koju šalju svake godine na Dan mira ima poseban značaj za lokalnu zajednicu.

Obeležavanje Međunarodnog dana mira organizovano je od strane učenika pod pokroviteljstvom nevladine organizacije “Beyond” i đačkih parlamenata ovih škola.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo