Arhiva vesti
                   

ĐACI ĆE MALO IĆI U ŠKOLU, PA MALO NEĆE

9. Juli 2020.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da zbog zaraze virusom korona 31 maturant nije mogao da polaže prijemni ispit za upis na fakultete.

Prijemni ispit  će za njih biti organizovan u avgustu, a rezultati će se prihvatiti kao da su polagali u prvom roku.

„Ukoliko bude potrebno proširićemo kvote. U Srbiji imamo 100 fakulteta, što  bi značilo da na svakom trećem proširimo kvote za po jedno mesto“, pojasnio je Šarčević.

Ministar je naveo da je u planu izmena Zakona o visokom obrazovanju kako bi se omogućilo da studenti mogu da polažu ispite onlajn.

„Ako se skupština konstituiše za mesec dana imamo vremena da se do septembra urade brze pripreme za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, koji bi regulisao polaganje ispita onlajn“, naveo je Šarčević.

On je ponovio da se za novu školsku godinu priprema više scenarija rada, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Već se snimaju časovi za onlajn nastavu, ali je Šarčević više za kombinovani model, da đaci malo idu u školu, a malo da se radi onlajn nastava na daljinu.

„Krenuli smo da snimamo časove, radimo po svim školskim upravama. Mislim da je bolje da kombinujemo, da nastava bude malo u školi, malo na daljinu. Taj kombinovani model je komplikovaniji za organizaciju, ali je bolji za đake“, rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug, Jugmedia i Koordinaciono telo