Arhiva vesti
                   

DIKOVIĆ OBIŠAO UČESNIKE VEŽBE „PLATINASTI VUK 15"

24. Novembar 2014.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je učesnike vežbe „Platinasti vuk 15" u bazi „Jug" kod Bujanovca, i poručio da postoji veliko interesovanje za korišćenje kapaciteta te baze za zajedničku obuku jedinica Vojske Srbije i stranih oružanih snaga.

Diković je dodao i da je baza „Jug", uz Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu, česta tema razgovora sa stranim vojnim delegacijama.

Komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Bratislav Vukotić upoznao je generala Dikovića sa najvažnijim aktivnostima i planovima ove jedinice i radovima koji se izvode u bazi „Jug" radi unapređivanja infrastrukture za smeštaj i obuku.

Zatim je usledio prikaz neubojitog oružja koje koriste marinske snage SAD i specijalne jedinice vojne policije, posle koga je Diković razgovarao sa učesnicima vežbe o njihovim utiscima i zapažanjima sa vežbe.

Diković je vežbe obišao sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Aleksandrom Živkovićem, načelnikom Uprave za obuku i doktrinu general-majorom Goranom Zekovićem i komandantom Četvrte brigade Kopnene vojske brigadnim generalom Zoranom Luburom.

U vežbi „Platinasti vuk 15" angažovano je oko 360 pripadnika Vojske Srbije, marinskih snaga Evropske komande Oružanih snaga SAD, oružanih snaga Bugarske, Makedonije, Rumunije i Hrvatske i Žandarmerije MUP-a Republike Srbije.

„Platinasti vuk 15" osmišljen je tako da se pripadnici oružanih snaga zemalja učesnica, u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje, pripremu i izvršenje različitih zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo