Arhiva vesti
                   

DI BUJANOVAC OSIGURALA TRŽIŠTE

21. Maj 2008.

Najveća balkanska fabrika duvanske folije normalizovala proizvodnju
Bujanovac Posle tri godine „Duvanska industrija Bujanovac“ (DIB) uspela je da se konsoliduje. Ovu godinu počela je pozitivnim bilansima. Najveća balkanska fabrika duvanske folije prevazilazi krizu koja je gotovo blokirala proizvodnju kad su prodate domaće fabrike cigareta. U međuvremenu, oprema je modernizovana i automatizovana, a uvedena je i posebna kontrola kvaliteta.
„Unapredili smo proizvodnju duvanske folije. Obezbedili smo plasman i postigli dobru cenu, kako na domaćem, tako i inostranom tržištu. Ugovarali smo poslove i u vezi sa sređivanjem i pakovanjem duvana. Veoma je bitno što svim tim poslovima obezbeđujemo budućnost i razvoj naše firme“, ističe generalni direktor Duvanske industrije Bujanovac Bogoljub Tomić.
Po rečima finansijskog direktora Fabrike Nebojše Stošića, pridobijanjem novih kupaca: na toritoriji američkog kontinenta, Južnoj Africi, Mađarskoj, Holandiji, Hrvatskoj, uz obnovljenu saradnju s kupcima u Srbiji, bujanovačka Fabrika uspela je 2007. godine da uposli pedeset i pet odsto svojih kapaciteta. Više od trećine proizvodnje bilo je za izvoz. Godina je okončana porastom realizacije za bezmalo šezdeset odsto. To je doprinelo da i zarade budu redovne, u proseku 240 evra mesečno.
Ove godine Duvanska industrija Bujanovac nastavlja isporuke za pomenute partnere (između ostalih, DIN, DIV, fabrike cigareta u Prilepu, Rovinju, Banjaluci), ali će početi da izvozi duvansku foliju i u Iran. Uspeo je na međunarodnom konkursu da dobije značajan posao za Iranski državni monopol. Predviđa se da devizni prihod za polovinu premaši lanjski – da dostigne dva miliona evra.
Do kraja godine računa se s proizvodnjom od bar 1.700 tona folije što će značiti rad skoro punim kapacitetom; u Duvanskoj industriji Bujanovac godišnje može da se izradi dve hiljade tona duvanske folije. Za širenje proizvodnje ova fabrika dobila je i kredit Ministarstva poljoprivrede Republike.
Inače, procenjuje se da bi privatizacija Duvanske industrije Bujanovac mogla da se završi do jeseni. Nagoveštava se skorašnje raspisivanje tendera za prodaju državnog udela (akcije Akcijskog fonda i Republičkog penzijskog fonda) koji je većinski – približno šezdeset odsto kapitala Duvanske industrije Bujanovac. Poslednjeg dana prošle godine knjigovodstvena vrednost bujanovačke „Duvanske industrije“ iznosila je 3,6 miliona evra. Prema dosadašnjim kontaktima, vrlo je moguće da DIB postane deo „Filipa Morisa“, u čijem sastavu je „Duvanska industrija Niš“ koja je i jedan od glavnih kupaca bujanovačke duvanske folije. „Energiju smo usmerili ka pronalaženju pravog i renomiranog partnera vodeći podjednako brigu o zaposlenima i našim malim akcionarima (ima ih 640). Svakako bi dolazak jedne velike kompanije mnogo značio za DIB, ali i opštinu Bujanovac“, smatra direktor Tomić.