Arhiva vesti
                   

Dežer u poseti opštinama na jugu Srbije

24. Oktobar 2012.

Izvor: Tanjug / Beograd - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer će danas i sutra  posetiti  Preševo, Bujanovac i Vranje.

Dežer će danas u Preševu otvoriti Savetodavnu službu za građane. Tom prilikom  razgovaraće sa predsednikom opštine Ragmi Mustafom, a posetiće i osnovnu školu "Ibrahim Keljmendi", u kojoj je zamenjena stolarija.

Ambasador EU će zatim posetiti Bujanovac i razgovaraće sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem, a potom će se obratiti i poslanicima lokalne samouprave.

Dežer će obići i lokaciju projekata "Stvaranje preduslova za efikasno prostorno planiranje kroz uspostavljanje geografskog informacionog sistema (GIS) u okviru programa "Exchange 3" i kancelariju Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Drugog dana posete, Dežer će se sastati se sa gradonačelnikom Vranja, Zoranom Antićem, posetiće lokaciju projekta unapređenja elektronske uprave grada, kao i radove na izgradnji jedinstvenog šaltera za izdavanje građevinskih dozvola i podršku biznisu.

Ambasador Dežer će predati ugovore o finansiranju 13 projekata organizacija civilnog društva i institucija lokalnih samouprava, za koje sredstva izdvajaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama "EU progres".

Nakon toga, on će obići naselje Ćoška, u kojem se uz podršku EU realizuje uvođenja ulične vodovodne mreže, a potom će posetiti vranjski "Biznis inkubator centar" i označiti početak radova na izgradnji trafostanice u selu Trebešinje.

Program "EU progres" ima za cilj da podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije.Za realizaciju tog programa EU će izdvojiti 14,1 miliona evra, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra.