Arhiva vesti
                   

DECA MIGRANATA NA JUGU SRBIJE ODLIČNO PRIHVAĆENA U ŠKOLAMA

14. Septembar 2017.

Preševo – Bujanovac – Vranje - U Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Preševu krenulo je 31 dete iz lokalnog Prihvatnog centra, što je i najveća grupa dece izbeglica i migranata koja je pošla u jednu školu u Pčinjskom okrugu.

Kako je saopšteno iz vranjske kancelarije Školske uprave Leskovac, 19 dece iz Prihvatnog centra u Preševu pohađalo je nastavu u prvoj smeni, dok je 12 dece rasporedđeno u drugu smenu.

Prošle nedelje prva grupa dece izbeglica i migranata u Pčinjskom okrugu, ukupno 19 njih, pošla je u dve osnovne škole u Vranju, "Svetozar Marković" i "Radoje Domanović".

Očekuje se da u toku sledeće nedelje u škole pođu i deca smeštena u prihvatne centere u Bujanovcu i Bosilegradu, budući da se za njih obavezan sistematski pregled završava u petak.

Prema poslednjim podacima, Osnovnu školu "Branko Radičević" pohađaće 26 đaka koja su smeštena u Prihvatnom centru u Bujanovcu, dok u Osnovnu školu "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu treba da krene četvoro.

Iz kancelarije Školske uprave u Vranju navode da do sada nije bilo nikakvih problema s roditeljima ili nastavnicima u vranjskim i u preševskoj školi, kao i da su deca izbeglice odlično prihvaćena.

Novi učenici se raspoređuju po godištima u različitim odeljenjima sa vršnjacima iz Srbije i neće biti formirana posebna odeljenja samo za decu migranata, a nastavu će pratiti prema mogućnostima budući da ne znaju jezik.

Deca sa Bliskog istoka su već pohađala pripremni program koji je za njih organizovan u prihvatnim centrima, dok su nastavnici u čijim će odeljenjima biti raspoređeni takođe prošli obuku.

Prema rečima Slobodana Savovića, iz Komesarijata za izbeglice, deca imaju  obezbeđen organizovan prevoz, školski pribor i  užine.

Deca školskog uzrasta u prihvatnim centrima i do sada su imala nastavu, neformalnog tipa. Učili su tokom leta matematiku, engleski jezik, osnove prirodnih nauka.

Iz Školske uprave napominju da se broj dece stalno menja i da zavisi od toga koliko se s roditeljima zadržavaju u prihvatnim centrima.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo