Arhiva vesti
                   

„DANI POLjA” U RAKOVCU

23. Avgust 2017.

Bujanovac - U selu Rakovac u bujanovačkoj opštini održani su „Dani polja“. Predstavljena je ogledna parcela kukuruza , jedna od deset u četiri opštine Pčinjskog okruga.

Poljoprivrednik iz Rakovca Dragan Nakić kaže da se posednje četiri godine bavi proizvodnjom ove kulture.

„U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Vranja počeo sam da primenjujem odgovarajuće agrotehničke mere i zato imam dobar prinos. Prethodnih godina, dok nam savetodavne stručne službe nisu bile na rspolaganju, imali smo solidan, ali ne i dobar prinos. Tada nismo radili zimsko oranje i veštačko đubrenje u jesen, zahvaljujući čemu nam je prinos sada veći  za 30 do 40 odsto“, rekao je Nakić.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne stručne službe u Vranju Nada Lazović Đoković kaže da su ove godine postavili deset ogleda kukuruza , kao što je ovaj u selu Rakovcu u bujanovačkoj opštini, gde su i obeleženi „Dani polja“.

„Ove godine smo imali osam semenskih kuća i preko 40 hibrida. Ova godina je nespecifična jer nismo imali dovoljno padavina, zbog čega će kod nekih kultura prinos  biti manji za 50 odsto u odnosu na ranije periode.  Prosečan prinos kukuruza u Pčinjskom okrugu u poslednjih deset godina je pet i po tona po hektaru , tako da slobodno možemo reći da je ovo jedna od najgorih godina u poslednjoj deceniji” , rekla je Lazović Đoković.

„Dani polja“ su predhodnih dana obeleženi i u selima Ranutovac i Ribince.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo