Arhiva vesti
                   

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA

8. April 2015.

Bujanovac - Romi su druga po veličini etnička zajednica na jugu Srbije. Osim toga, Romi svojom osobenom kulturom i izraženim muzičkim talentom ovom  području daju poseban kolorit i neodvojivi su deo kulturnog miljea juga Srbije. Pa ipak, činjenice kazuju da je ova etnička grupa zapostavljena u svim segmentima društvenog i javnog života juga Srbije.

Kenan Rašitović je predsednik nevladine organizacije Omladinski forum za edukaciju Roma (OFER) u Bujanovcu. Od formiranja do danas, on i ova organizaciija građanskog društva rade isključivo na emancipaciji bujanovačkih i drugih Roma i njihovom uključivanju u sve tokove života. Iz tog razloga Rašitović danas važi za jednog od najboljih poznavalaca problematike romske nacionalne zajednice na jugu Srbije.

„U Bujanovcu  ima oko 6.500 Roma. U ukupnom broju stanovnika učestvujemo sa oko 12 odsto. Podaci kažu da u samom Bujanovcu ima najviše Srba, potom Roma, pa Albanaca. Bujanovački Romi su skoncentrisani na dve gradske lokacije. Prva se zove „Morava 76“, gde živi blizu 800 romskih porodica. Druga lokacija je takozvano „Novo naselje“, gde žive uglavnom Romi izbegli sa Kosova i Metohije.

Nažalost, veliki broj romskih porodica sredstva za egzistenciju ostvaruje u zoni „sive ekonomije“. Do prodora Kineza i jeftine robe sa istoka, bujanovački Romi su imali u zakupu po 200 tezgi godišnje, a danas jedva da ih ima 50. Na tezgama su ostali da za male pare rade samo oni mlađi, oni koji mogu i koji moraju.

Kako bi se život Roma na jugu Srbije poboljšao neophodno je obezbediti adekvatne uslove za stanovanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Potrebna je izgradnja infrastrukturne mreže, kao i popravka postojećeg lošeg stambenog fonda do nivoa minimalnih stambenih standarda.

Izvor: Jugmedia, Vranjske novine i Koordinaciono telo