Arhiva vesti
                   

DAN VISOKIH ZVANICA MULTINACIONALNE VOJNE VEŽBE „PLATINASTI VUK 19“

18. Jun 2019.

Bujanovac – Dan visokih zvanica multinacionalne vojne vežbe „Platinasti vuk 19“, na kojoj je učestvovalo više od 500 pripadnika iz deset partnerskih zemalja, održan je u bazi „Jug“ kod Bujanovca, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika, Milosava Simovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Kajla Skota, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Navodi se da su na šestoj vežbi „Platinasti vuk“, osim domaćina – Vojske Srbije, učestvovali i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Do sada je na ovim vežbama, čiji je organizator Četvrta brigada Kopnene vojske, učestvovalo više od 2.000 pripadnika iz 15 partnerskih zemalja.

Cilj vežbe, koja se izvodila u periodu od 3. do 17. juna, jeste uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira.

Nakon prikaza, rukovodilac vežbe pukovnik, Slađan Stamenković rekao je da su na poligonu „Borovac“ u poslednjih 15 dana vojnici i starešine iz 10 partnerskih zemalja obučavani u taktikama, tehnikama i procedurama koje se primenjuju u multinacionalnim operacijama.

On je naveo da je na vežbi učestvovalo 502 lica, od čega 257 iz stranih oružanih snaga i da je prvi put na vežbi učestvovala jedna jedinica iz Oružanih snaga Republike Italije.

"Svi su pokazali veliki profesionalizam. Iskustva i znanja koje su ovde stekli su ogromna, a pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani", poručio je pukovnik Stamenković.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general, Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general, Željko Petrović.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo