Arhiva vesti
                   

DAN LjUDSKIH PRAVA U VRANjU

11. Decembar 2013.

Vranje - Nizom akcija u Vranju je juče obeležen 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava,  u  okviru kampanje “Mi – tu”. Akcija postavljanja info-pultova sa informacijama o načinima na koje građani mogu da ostvaruju ili zaštite svoja prava počela je konferencijom za novinare u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Na konferenciji su se medijima i predstanvicima lokalnih institucija obratile Maja Mitić, ombudsman grada Vranja, Gordana Ristić,  predstavnica Generatora i Stanka Milošević, pedagog u dnevnom boravku Centra za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite.

Lokalna ombudsmanka je govorila i o značaju poštovanja manjinskih prava i mehanizmima zaštite a Stanka Milošević o važnosti međusektorske saradnje u oblasti zaštite manjina. Gordana Ristić je predstavila rezultate mini-istraživanja koje je u okviru  kampanje “Mi – tu” u proteklim mesecima sprovedeno među srednjoškolcima u Pčinjskom okrugu i o njihovim stavovima prema manjinskim ili diskriminisanim grupama. Rezultati istraživanjaukazuju da je na jugu Srbije potrebna šira akcija koja bi obuhvatila sve činioce inkluzije i pospešila njihovu saradnju radi unapređenja svesti građana o važnosti inkluzije manjinskih grupa.

Istraživanjem su obuhvaćeni grad Vranje i opštine Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. U ukupnom uzorku od 27 učesnika istraživanja, bilo je 18 mladića i devet devojaka, od kojih je njih 21 bilo srpske i šestoro albanske nacionalnosti. Stavovi članova fokus grupe ticali su se odnosa prema manjinskim ili diskriminisanim grupama u društvu, kao što su to pripadnici drugih nacionalnosti, veroispovesti i seksualne orijentacije, osobe sa invaliditetom i žene.

Mladi su uglavnom saglasni sa tvrdnjom da bi svi ljudi koji žive u istoj zemlji trebalo da uživaju ista prava. Specifičan je, međutim, odnos prema nacionalnim manjinama i definiciji većinskog naroda, s obzirom da se većina na nivou države razlikuje od većine na lokalnom nivou, kao što je slučaj sa Bujanovcem i Preševom, gde Albanci čine većinsko stanovništvo.

Tako mladi u Vranju i Vladičinom Hanu prvenstveno smatraju Rome nacionalnom manjinom, primećujući njihovu društveno-kulturnu izolovanost, a tek onda navode Albance, o kojima nije bilo negativnih stavova. Većina mladih nije izražavala netrpeljivost, a ispitanici su saglasni sa time da homoseksualnost nije bolest, kao i sa time da je to manjinska grupa o kojoj postoji najviše negativnih stavova i nerazumevanja. Iako se maldi slažu da muškarci i žene podjednako dobro mogu da obavljaju određene poslove, među ispitanima je primećen dominantan obrazac rodnih uloga. Svi ispitani saglasni su da bi društvo, institucije i pojedinci trebalo da urade više kako bi olakšali živote i omogućili radne uslove osobama sa invaliditetom.

Info-pultovi sa promotivnim materijalima republičkih institucija (Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Ombudsman), nevladinih organizacija (SOS telefon za žrtve nasilja, besplatna pravna pomoć), ali i lokalnih institucija koje rade sa pripadnicima manjinskih grupa (policija,  Kancelarija za romska pitanja), biće postavljeni u Centru za socijalnu zaštitu, Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite,  Domu zdravlja, Hemijsko-tehnološkoj školi, Kancelariji ombudsmana grada Vranja, Uslužnom centru, Kancelariji za romska pitanja i Upravnoj zgradi vrtića “Naše dete”.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen je i uličnom akcijom u pešačkoj zoni, u saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom iz Beograda. Na uličnoj akciji su građani i građanke Vranja imali prilike da dožive iskustva iz svakodnevnog života osobe sa invaliditetom.

Akcija obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava realizuje se u saradnji sa lokalnim timom profesionalaca iz institucija i organizacija koje rade sa manjinama u Vranju, uz podršku Udruženja studenata sa hendikepom iz Beograda.

Kampanja “Mi – tu” realizuje se u okviru projekta “Izjednači me”, koju realizuje Generator, a finansira  Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru  EIDHR programa.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo