Arhiva vesti
                   

CRVENI KRST SRBIJE POSLAO HITNU POMOĆ UGROŽENOM STANOVNIŠTVU U MEDVĐI, SURDULICI, CRNOJ TRAVI I IVANjICI

25. Januar 2012.

Pomoć Crvenog krsta Srbije u hrani, sredstvima za higijenu, obući i odeći, ćebadima i drugim neophodnim stvarima juče je stigla u Crnu travu, a danas bi trebalo da bude dopremljena i organizacijama Crvenog krsta u Medveđi, Surdulici i Ivanjici.

„Volonteri humanitarne organizacije, zajedno sa drugim pripadnicima lokalnih štabova za vanredne situacije, dopremaće pomoć na sve moguće načine, pa i peške tamo gde su putevi potpuno neprohodni.“ rekao je Ljubomir Miladinović, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Crvenog krsta Srbije.

„Namirnice i ostale neophodne stvari iz magacina Crvenog krsta poslate su na osnovu izveštaja volontera naše organizacije sa terena, koji su videli šta sve nedostaje stanovnicima u zavejanim opštinama. Najviše smo vodili računa o ugroženim kategorijama – staračkim i samačkim domaćinstvima, samohranim majkama i mnogočlanim porodicama na rubovima opština ili u potpuno nepristupačnim krajevima. Poslali smo pomoć za 100 porodica u opštini Surdulica, 70 u Crnoj travi, 60 u Medveđi i 120 porodica u Ivanjici“, istakao je Miladinović.

Ovo je prva, hitna pomoć ugroženom stanovništvu na pomenutim zavejanim područjima, koje je ostalo bez namirnica i električne energije. Među stvarima koje su neophodne stanovništu je i 3.500 sveća, jer je u mnogim mestima došlo do prekida električne energije.

Primena novog Zakona o vanrednim situacijama daje rezultate, a to se praktično može videti na terenu, gde deluju lokalni štabovi za vanredne situacije.