Arhiva vesti
                   

ČIŠĆENjE TERENA OD KASETNE MUNICIJE U OPŠTINI BUJANOVAC

13. Maj 2013.

Beograd - Ambasador Norveške pri UN u Ženevi i predsedavajući Konvencije protiv kasetne municije Stefen Kongstad danas će obići mesto Bogdanovac u opštini Bujanovac, gde je u toku čišćenje terena od kasetne municije zaostale iz 1999. godine. Radove izvodi organizacija Norveška narodna pomoć po projektima srpskog Centra za razminiranje, saopšteno je iz te norveške organizacije.

Sredstva za sprovođenje programa razminiranja i čišćenja kasetne municije u opštinama Preševo, Bujanovac i Kuršumlija obezbedilo je Ministarstvo spoljhnih poslova Norveške, podseća se u saopštenju. Od 29. aprila 2011. godine, kada su započeti radovi, čišćenje terena od kasetne municje ja završeno u opštinama Preševo i Kuršumlija, dok su na području Bujanovca radovi u toku.

Na području Preševa je pronađeno 87 komada kasetne municije i 18 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je na području Kuršumlije pronađeno 689 komada kasetne municije i 684 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstva.

Prema podacima Norveške narodne pomoći, na području Bujanovca do sada je pronađeno 788 komada kasetne municije i 702 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Prilikom čišćenja terena od zaostale kasetne municije iz NATO bombardovanja, na terenu se često nalaze i neeksplodirana ubojna sredstva iz prethodnih perioda.

Izvor: Tanjug