Arhiva vesti
                   

ČETRDESETAK NOVIH PROJEKATA IZ EU PROGRESA

17. Juli 2012.

Grem Tindal, Rukovodilac EU PROGRES-a, projekta koga u Srbiji podržavaju Evropska Unija i Vlada Švajcarske, izjavio je da će ovaj program  podržati još četrdesetak novih projekata, kao i da je za dosadašnje projekte u dvadeset i pet opština južne i jugozapadne Srbije izdvojeno oko šest miliona evra.

„Obim odobrenih sredstava se kreće od 10.000 evra, što se odnosi prvenstveno na partnerske projekte nevladinih organizacija i lokalnih samouprava, do oko 520.000 eura, što je naš najveći projekat i odnosi se na pružanje podrške izgradnji „Zelene zone“u Leskovcu“, rekao je Tindal.

„Projekat na Pešterskoj visoravni iznosi oko 300.000 eura, dok će projekat u Pčinjskom okrugu, koji se odnosi na proizvodnju voća, iznositi nekoliko stotina hiljada evra. Projekti u odeljenjima za infrastrukturu lokalnih samouprava kreću se do 100.000 eura. Važno je da se naglasi da opštine učestvuju u sufinansiranju ovih projekata“, rekao je Tindal. On je dodao da će do kraja EU „Progresa“biti izdvojeno  između 11 i 12 miliona eura za podršku lokalnim i regionalnim projektima.

„Važno je reći da projekti i investicije na kojima radimo treba u budućnosti da obezbede milionske investicije u čitavo područje. Ovo područje treba da ima projekte koji su spremni za realizaciju, a mi očekujemo da ćemo do kraja godine imati još 30 projekta. To znači da će Evropska unija i drugi donatori biti u mogućnosti da odmah plasiraju svoja sredstva u realizaciju ovih projekata“, rekao je Tindal.

„Saradnja sa lokalnim samoupravama predstavlja sekundarnu podršku lokalnim budžetima, jer treba da pomogne opštinama da osnaže svoje kapacitete. Sadašnja situacija  nije idelana, jer u opštinama su nove vlasti, tako da će opštinski kapaciteti biti oblast u kojoj će morati  puno da se radi“, rekao je Tindal.

On je dodao da su dosadašnje analize pokazala da treba poboljšati rad Katastra, kao i planiranje i upravljanje finansijama u opštinama i gradovima u kojima EU PROGRES ralizuje svoje projekte.
„Srbija i Evropska unija se nalaze u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, pa ne treba očekivati ozbiljne investicije. Želeli bi smo da lokalne samouprave iskoriste ovaj period za sprovođenje određenih reformi, kako bi mogle spremno dočekaju povoljnije prilike za ostvarivanje ekonomskog razvoja“, rekao je Tindal.

EU „Progres“je izabran kao jedan od najbolja četiri UNOPS-ova projekta na svetu.
„Važna je i stalna donatorska podrška, koju nam pružaju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije. Posete ambasadora ovom području su u funkciji podrške  reformama. Mi kao program, koji ima ograničena sredstva, ne možemo da zadovoljimo sve potrebe regiona, koje su velike. Pokušavamo da sredstva usmerimo ka onome što je strateški najvažnije. Reforme treba da doprinesu učlanjenju Srbije u Evropsku uniju i nadam se da EU „Progres“ može da doprinese tom cilju“, rekao je Tindal.

„UNOPS je član međunarodne organizacije „Transparentnost“ i obavezan je da ispuni niz strogih zahteva, koji uključuju i slobodan uvid u mnogobrojna dokumenta. Mislim da opštine sve više prepoznaju značaj dobrog upravljanja, a za EU „Progres“ ovo pitanje je veoma važno. Trenutno vodimo kampanju za promovisanje koncepta koji će u drugoj polovini godine pospešiti javnu raspravu o donošenju opštinskih budžeta“, rekao je Tindal.