Arhiva vesti
                   

CESID: STANOVNICI MEDVEĐE MANjE UČESTVUJU U DONOŠENjU ODLUKA U ODNOSU NA DRUGE OPŠTINE

22. Februar 2017.

Medveđa - Istraživanje koje je sproveo CESID, uz podršku Evropske Unije, pokazuje da je nivo građanske participacije u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa znatno niži u odnosu na prosek u Republici Srbiji.

Emilija Brkić iz CESID-a rekla je da je istraživanje obuhvatalo 30 dubinskih intervjua sa lokalnim samoupravama, medijima i civilnim društvom i da je pokazalo da je stepen građanske participacije u tim opštinama znatno niži u odnosu na prosek u Republici Srbiji.

„To znači da građani ne participiraju dovoljno u donošenju odluka, što je prepoznato kao jedan od osnovnih problema i upravo zbog toga sprovodimo ovaj projekat, koga finansira Evropska unija”, rekla je ona.

CESID je definisao nekoliko preporuka na osnovu pomenutog istraživanja.

„To su, između ostalog, unapređenje lokalnih mehanizama, koji sada ne postoje ili ne funkcionišu dovoljno dobro, u zavisnosti od opštine do opštine, kao i Saveti za mlade, Kancelarije za mlade, osoba koja bi se bavila isključivo saradnjom sa organizacijama civilnog društva ili  radna mesta za lica koja bi se bavila rodnom ravnopravnošću”, rekla je Brkić. 

Istraživanje je obuhvatilo sve oblike građanske participacije koje propisuje Zakon o lokalnoj samoupravi i statuti opština.

„Sa jedne strane, lokalne samouprave ne rade dovoljno da bi se ti problemi rešili, a sa druge,  imamo građane koji su dosta pasivni, nezainteresovani  i  nemaju dovoljno informacija kako bi mogli aktivnije i bolje da učestvuju u radu lokalne samouprave”, dodala je Brkić.

 Ona je navela da su problemi u Preševu, Bujanovcu i Medveđi „veoma slični”.

Kada se radi o Medveđi, gde je izveštaj prezentovan, navodi se da problem predstavlja i  teritorijalna razuđenost opštine,  koja onemogućava učešće građana, posebno onih iz ruralnih područja.

Predsednik optštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da su u toj lokalnoj samoupravi spremni da saslušaju i prihvate sugestije građana, kao i da se tako radilo prilikom sačinjavanja budžeta za ovu godinu.

Izvor: Ovo je Srbija, Jugpres i Koordinaciono telo