Arhiva vesti
                   

ČAROLIJA „STARIH DANA“

14. April 2014.

Vlasnici podruma vina, agronomi Ljubiša Stošić iz Rakovca i Dušan Janjić iz Leskovca, nazvali su svoje podrume po čuvenoj pripovetci Bore Stankovića „Stari Dani”.

Prve vinograde su putem licitacije uzeli  2005. godine od propalog vranjskog preduzeća „Poljoprodukt”,  koji su se nalazili na  površini od 18 hektara u vranjskom selu Pavlovac.

„Vinograde smo obnovili, dosta uložili u njih, proizveli prvo vino 2007. godine, što je izavalo veliku radost, a potom je stiglo još veće  razočarenje. Na drugoj licitaciji, te 2007. godine, izgubili  smo vinograde.Tada smo rešili da zajedno počnemo da stvaramo sopstveni vinograd. Sav novac koji smo zaradili i svu ušteđevinu koju smo imali, kao i kredit od 30.000 evra,  investirali smo u   nov početak. Znali smo da postoji crkveno zemljište na izlazu iz sela Lopardince, odmah iza Bujanovca, koje je idelno za vinograde. Stupili smo u kontakt za sveštenikom crkve „Svete Paraskeve” u Rakovcu, u čijem je vlasništvu bilo zemljište, a potom i sa  Eparhijoim vranjskom. Uzeli smo 13,5 hektara zemljišta u zakup na 30 godina. Cenu za zakup smo odmah prihvatili, pošto smatramo da se ne treba cenkati sa crkvom, jer je vinogradrstvo „božja rabota“. Uz vinogradre mora da je stalno Sveti Trifun, da bdi nad njima, kako bi posao išao „božjim i ljudskim putem“, rekao je Dušan Janjić.

U periodu od 2007 do 2010. godine su počeli stvaranje vinograda na crkvenom zemljištu, a zatim su kupili još jedan vinograd, a potom i 12 hektara  u leskovačkom selu Živkovo, tako da sada pod vinogradima  imaju ukupno 26,5 hektara.

I tu se neće zadržati, i dalje će kupovati zemljište i stvarati nove vinograde.

„Od godišnje proizvodnje grožđa, 80 %  je za prodaju a 20 % za proizvodnju vina. To znači da godišnje prodamo 150 tona grožđa i proizvedemo 30.000 litara vina. Glavni kupci našeg grožđa su vinarije. „Radosavljević” iz Krnjeva, „Aleksić” iz Vranja i „Do kraja sveta” iz Kovilja“, rekao je Ljubiša Stošić.

Svoj san su ispunili, a u posao su uključili i porodice,  pa sa pravom očekuju da će njihovi sinovi i ćerke biti nastavljači porodične tradicije i razvoja podruma „Stari Dani”.

Osvajali su zlatne i srebrne medalje i  dobijali diplome na najprestižnijim nacionalnim takmičenjeima u našij zemlji, ali i u inostranstvu, gde su u Pragu, u Češkoj, dobili srebrnu medalju za njihovo vino “Dert”.

Izvor: OK RADIO i Koordinaciono telo