Arhiva vesti
                   

BUREK SPAJA SRBE, ALBANCE I ROME

8. Decembar 2014.

Bujanovac - U Bujanovcu postoji mesto gde rado dolaze stanovnici juga Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost - burekdžinica „Bis“ u centru Bujanovca je mesto gde zajedno sede i jedu Srbi, Albanci i Romi.

Vlasnici burekdžinice, porodica Goranaca, su svojim specijalitetom izbrisali granice i nepoverenje među stanovnicima juga Srbije. Tek izvađen iz peći, vreo burek sa sirom, spanaćem ili mesom oraspoloži sve mušterije.

„Ja ovde jedem uvek kad mogu a dovodim i moje unuke. Ovde jedu svi, i Srbi i Albanci i Romi i milicajci i svi ostali“, objašnjava Vera Stanković koja je, kao izbeglica sa Kosova i Metohije, došla da živi u Bujanovac.

Najveća gužva u „Bisu“ je ponedeljkom kada je u Bujanovcu pijačni dan. Tada se čeka i po pola sata da se burek pripremi i ispeče. Stalne mušterije su i učenici obližnje škole.

„ Ne razumemo baš dobro srpski ali svi mi dođemo da jedemo kad je veliki odmor jer je ovde najbolji burek. Ovaj burek nam je glavna i najbolja užina“, kažu učenici srednje ekonomske škole dok čekaju da se burek ispeče.

Vlasnici burekdžinice tvrde da nema velike tajne u pripremanju njihovog specijaliteta - brašno treba da bude izuzetnog kvaliteta i da se sve radi ručno i bez aditiva.

„Brašno je tip 400. Kvalitetno brašno, tanka kora i bez aditiva i onda je burek kvalitetan “, kaže jedan od vlasnika burekdzinice, Isan Sarda.

Pored kvaliteta, mušterije privlači i cena od 80 dinara, koju vlasnici godinama nisu menjali.

Burek u „Bisu" ne jedu samo Bujanovčani. Nema tog ministra ili šefa neke strane delegacije koji nije bar jednom doručkovao ili ručao kod Isana Sarde.

Prema oceni mušterija, na jugu Srbije ćete u svakoj pekari naći neki proizvod  koji ćete poželeti ponovo da probate.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo