Arhiva vesti
                   

BUREK KOJI SPAJA SRBE, ALBANCE I ROME

18. Juli 2014.

Bujanovac - U buregdžinici Bis" u Bujanovcu redovni su gosti i Srbi, Albanci i Romi, a kako vlasnici kažu, nema ministra koji je svratio u Bujanovac a da nije probao njihov burek".

U malom ugostiteljskom objektu u toku dana se bezbroj puta izgovori i „dobar dan" i „mirdita". Srbi, Albanci i Romi se slažu da je burek kod Ise najbolji u ovom kraju i da mu nema premca.

„Ovo je neka vrsta porodičnog biznisa. Već 17 godina moj otac Isa i njegov ortak prave i prodaju burek u Bujanovcu. Evo, trenutno moj rođak i ja radimo i služimo mušterije“, kaže Dždan Sarda.

Sa osmehom dodaje da je Isin burek najbolji čak i kada ga Isa ne sprema.

„Nema neke posebne tajne, reč je o porodičnom receptu nas Goranaca, spremamo ga sa mnogo ljubavi i važno je da je uvek svež“,  kaže Dždan.

Jedan od kupaca kaže da već sedam godina obavezno svrati u buregdžinicu  kadgod poslovno dođe u Bujanovac. Ukoliko nema vremena da ga pojede u pekari, ponese ga i uživa u svom omiljenom jelu kod kuće u Vranju.

„Mi ne pravimo razliku među mušterijama. Naš burek govori srpski, albanski i romski jezik, a po potrebi kaže nešto i na italijanskom i nemačkom“, dodaje dan.

On kaže da nema ministra koji je svratio u Bujanovac a da nije probao njihov burek, a posle toga  se uvek vraćaju. Na burek su, kaže, slabi i strani ambasadori.

„Dođu ljudi iz opštine i kažu burek za tog i tog ministra, zatim za ambasadora, i mi spakujemo i pošaljemo. Na pitanje da li i za njih važi ista cena, Dždan odgovara: "Svi plaćaju isto".

Dždan kaže da od bureka može da se preživi ali ne i luksuzno da se živi.

Izvor: Večernje novosti, Južne vesti i Koordinaciono telo