Arhiva vesti
                   

BUJANOVAČKA PRIVREDA NA ALBANSKOM TRŽIŠTU

14. Maj 2013.

Bujanovac – Bujanovačka opština je uspostavila saradnju sa Privrednom i industrijskom komorom Tirane.

„Želimo da budemo spona u saradnji između  privreda Albanije i Srbije, za šta postoje velike mogućnosti i obostrana zainteresovanost. Siguran sam da ćemo uskoro moći da govorimo o dobrim rezultatima  ove inicijative“, izjavio je povodom ozvaničenja saradnje predsednik bujanovačke opštine Nagip Arifi.

Inicijator ove ideje je bila bujanovačka samouprava. Za Bujanovac je otvaranje albanskog tržišta za razmenu robe i usluga i prilika za priliv investicija u ovu nerazvijenu opštinu, a time i za stvaranje uslova za nova radna mesta.  Bujanovački privrednici koji su boravili u Tirani smatraju da je Albanija primamljiva za plasman naših proizvoda, kao što su to nameštaj i prehrambeni proizvodi.

„Moja firma dnevno preradi po tonu pilećeg i junećeg  mesa. Sporazum će mi omogućiti da budem ovde prisutniji, jer mesne prerađevine iz Srbije imaju dobru cenu u Tirani“, rekao je Aziz Malići, vlasnik „Agro Adrije“ iz Bujanovca.

U tiranskoj industrijskoj komori ističu da je albanskim privrednicima srpsko tržište veoma zanimljivo, a privredni potencijali Albanije se preporučuju ulagačima iz Srbije. U nastojanju da unapredi  privrednu klimu u opštini, bujanovačka samouprava je u prethodnom periodu potpisala sporazume o jačanju provrednih veza  sa privrednim komorama Makedonije  i Kosova i Metohije.

Izvor: Privredni pregled